Κατανοήστε το πως οι σκύλοι συμπεριφέρονταν στη φύση…


449
77 shares, 449 points

Animalcity.gr - Κατανοήστε το πως οι σκύλοι συμπεριφέρονται στη φύση...

Κατανοήστε το πως οι σκύλοι συμπεριφέρονταν στη φύση…

Η κατανόηση της συμπεριφοράς ενός σκύλου στη φύση μπορεί να βοηθήσει τον ιδιοκτήτη του να ικανοποιήσει καλύτερα τις ανάγκες του όταν θα τον έχει στο σπίτι.

Όταν ένα κουτάβι γεννιέται η πρώτη ηγετική φυσιογνωμία γι’ αυτό είναι η μητέρα του. Οι μαμάδες σκύλοι διδάσκουν κανόνες, όρια και περιορισμούς στα μικρά τους ήδη από την πρώτη μέρα της γέννησής τους. Τα νεογέννητα κουτάβια δεν παίρνουν όνομα όπως κάνουμε εμείς. Μαθαίνουν μόνο το καθεστώς που υπάρχει στο κόσμο των ζώων όπου υπάρχουν δύο θέσεις: ο ηγέτης και ο ακόλουθος.

Το πρώτο όργανο που αρχίζει να λειτουργεί σε ένα νεογέννητο κουτάβι είναι η μύτη του, έπειτα τα μάτια του και τέλος τα αυτιά του. Μεγαλώνοντας τα σκυλιά συνεχίζουν να βιώνουν τον κόσμο με αυτή τη σειρά: μύτη (όσφρηση), μάτια (όραση), αυτιά (ακοή). Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τον άνθρωπο στον οποίο η σειρά είναι: αυτιά (ακοή), μάτια (όραση) και τελευταία είναι η μύτη (όσφρηση). Κρατήστε το στοιχείο αυτό κατά νου όταν συναντάτε έναν σκύλο για πρώτη φορά και αφήστε τον να διερευνήσει πλήρως το άρωμά σας πριν από οποιαδήποτε άλλη αλληλεπίδραση. Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί για να σας γνωρίσει.

Στο φυσικό τους περιβάλλον τα σκυλιά κερδίζουν την τροφή, το νερό και την εμπειρία του κόσμου γύρω τους με το περπάτημα. Αυτή η δραστηριότητα είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA ενός σκύλου. Το περπάτημα γυμνάζει το σώμα του και διεγείρει το μυαλό του.

Σε μια αγέλη σκύλων οι περισσότεροι σκύλοι είναι υποτακτικοί και λίγοι είναι αρχηγικές μορφές. Αυτό δημιουργεί μια φυσική ισορροπία στην αγέλη και προωθεί υγιή και ευτυχισμένα σκυλιά. Ακόμα και σαν ενήλικες οι σκύλοι δεν αμφισβητούν τη θέση του αρχηγού τους και ο αρχηγός τους δεν τους ζητά επιβεβαίωση για τη θέση του.

Ο στόχος σας θα πρέπει να είναι να παρέχετε στο σκύλο σας την ίδια ήρεμη, αλλά συνάμα δυναμική ηγεσία που θα είχε και στην αγέλη του.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

449
77 shares, 449 points

3 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Με μεγάλη λύπη διαπιστώνω πως αυτό το άρθρο, όπως και πολλα άλλα τις σελίδας, μεταδίδουν παλιές, ξεπερασμένες και λανθασμένες πληροφορίες. Τέτοιες αντιλήψεις, περί κυριαρχίας, αγέλης κλπ, προκαλούν πολλα προβλήματα σε σκύλους και τις οικογένειες τους. Ποιος είναι ο αρθρογράφος και ποια η ιδιότητά του?

  2. Καλησπέρα Ελένη και ευχαριστούμε για το σχόλιο. Μπορείτε να γίνεται λίγο πιο συγκεκριμένη; Ποια είναι η άποψή σας πάνω στο συγκεκριμένο κείμενο και σε ποια άλλα άρθρα της ιστοσελίδας αναφέρεστε; Καμία πληροφορία δεν είναι λανθασμένη, ίσως το αντιλαμβάνεστε με διαφορετικό τρόπο….

  3. Το ότι οι σκυλοι είναι ζώα αγέλης αποτελεί μύθο που έχει καταρριφθεί εδώ και πολλα χρονια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος και λογική στο να προσπαθεί κάποιος να γίνει ο αρχηγός του σκυλου του. Επιστημονικές μελέτες και έρευνες είναι στη διάθεση του καθενός στο ίντερνετ. Καθε εκπαιδευτης δε, οφείλει να το γνωρίζει αυτό, ως μέρος των σπουδών του.