Βήχας σκύλου • Συμπτώματα, αίτια & αντιμετώπηση


436
4 shares, 436 points

Animalcity.gr - βηχας σκυλου

Ο σκύλος μου βήχει

Ο βήχας του σκύλου (λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδα) είναι μια υψηλά μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Μπορεί να τη συναντήσει κανείς σε όλο το κόσμο και είναι γνωστό ότι μολύνει ένα μεγάλο ποσοστό σκύλων τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής τους.

Συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα της λοιμώδης τραχειοβρογχίτιδας είναι ο βήχας του σκύλου, η τάση για εμετό και η ρινική καταρροή. Υπάρχουν βέβαια και σπανιότερες περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πνευμονία, ανορεξία, πυρετό, λήθαργο, ακόμη και θάνατο.

Αίτια

Μερικοί από τους πιο κοινούς μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στη λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα του σκύλου είναι τα βακτήρια Bordetella Bronchiseptica, οι αδενοϊοί, ο ιός της παραγρίπης και το μυκόπλασμα.

Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω μικροοργανισμούς μπορεί να προκαλέσει να συμπτώματα αυτής της ασθένειας, μόνος του ή και σε συνδυασμό. Οι μολύνσεις με πολλαπλούς οργανισμούς τείνουν να προκαλούν και τα πιο σοβαρά συμπτώματα.

Διάγνωση

Η διάγνωση αυτής της ασθένειας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο είδος των συμπτωμάτων, στο ιστορικό του σκύλου(συνήθως αν έχει έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά) και την κλινική εξέταση. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να χρειαστεί επίσης αιματολογικές εξετάσεις του σκύλου, ανάλυση ούρων, ανάλυση κοπράνων και ακτινογραφίες του θώρακα.

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Αν ο σκύλος σας είναι σε εγρήγορση, ενεργός, τρώει καλά, και έχει μόνο ήπια συμπτώματα, τότε ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο μια γενική υποστηρικτική φροντίδα, όπως ξεκούραση, καλή ενυδάτωση και θρέψη. Αν η κατάσταση είναι όμως πιο σοβαρή, τότε ο σκύλος σας μπορεί να επωφεληθεί από κάποιο φάρμακο ή αντιβιοτικά.

Διαβίωση και διαχείριση

Προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας, ο σκύλος που πάσχει από λοιμώδη τραχειοβρογχίτιδα πρέπει να απομονωθεί έως ότου καλυτερεύσει η κατάσταση.

Όλοι οι σκύλοι θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά των αδενοϊών, ενώ σκύλοι που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για μόλυνση (π.χ εκείνοι που έρχονται συχνά σε επαφή με άλλα σκυλιά) θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά του βακτηρίου Bordetella Bronchiseptica και του ιού της παραγρίπης.

Αν και αυτή η ασθένεια δεν μεταδίδεται πάνω στους ανθρώπους, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μικρά παιδιά και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο. Σε αυτή τη περίπτωση, είναι καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με τη παροχή της κατάλληλης φροντίδας.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

436
4 shares, 436 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *