Ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ο σκύλος σας από πτηνά


450
4 shares, 450 points

Animalcity.gr - Ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ο σκύλος σας από πτηνά

Ασθένειες που μπορεί να κολλήσει ο σκύλος σας από πτηνά

Μπορεί ο σκύλος σας να αγαπά να βλέπει τα παπαγαλάκια όλη την ημέρα, αλλά μερικές φορές αυτές οι συναντήσεις δεν είναι και τόσο ασφαλής. Τα πουλιά μεταφέρουν πολλές ασθένειες που μπορούν να βλάψουν το σκύλο σας. Τα περισσότερα παράσιτα, όπως οι ασκαρίδες βρίσκονται σε συγκεκριμένα είδη, ωστόσο, βακτήρια και μυκητιακές ασθένειες μπορεί να είναι μια πραγματική ανησυχία, όταν τα πτηνά και τα σκυλιά βρίσκονται πολύ κοντά.

  1. Χλαμυδίωση. Το παράσιτο Chlamydia psittaci προκαλεί την βακτηριακή ασθένεια χλαμυδίωση. Τα περιστέρια στις πόλεις είναι οι μεγάλοι φορείς αλλά η πλειοψηφία των περιπτώσεων προέρχεται από κατοικίδια πουλιά. Τα σκυλιά μπορούν να μολυνθούν όταν εισπνεύσουν τη σκόνη των περιττωμάτων των πτηνών. Τα καλά νέα είναι όμως ότι αυτή η ασθένεια είναι πολύ σπάνια σε σκύλους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, ξηρό βήχα, πυρετό αλλά και σοβαρή πνευμονία εξίσου. Ο σκύλος σας μπορεί να απαλλαγεί με ένα απλό φάρμακο. Ωστόσο, αν έχει αναπτύξει μια βαθιά περίπτωση πνευμονίας, μπορεί να χρειαστεί οξυγόνο ή χορήγηση υγρών.
  2. Σαλμονέλα. Πτηνά που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο της σαλμονέλας μπορούν κατά συνέπεια να μεταδώσουν τη νόσο και στους σκύλους, αν αυτός αποφασίσει να καταναλώσει μερικά από τα περιττώματά τους. Η σαλμονέλα στοχεύει το γαστρεντερικό σύστημα προκαλώντας διάρροια, εμετό, πυρετό, λήθαργο, απώλεια όρεξης, αφυδάτωση, μαλακά κόπρανα, διόγκωση των λεμφαδένων και ακόμη και αποβολή σε θηλυκά. Ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από μόνες τους, ενώ άλλες απαιτούν αντιμικροβιακά φάρμακα. Επιπλέον, τα κουτάβια ή τα μεγάλα σκυλιά μπορεί να χρειαστούν θεραπεία με υγρά για την ενυδάτωση του σώματος.
  3. Ασπεργίλλωση. Ο μύκητας Aspergillus,= βρίσκεται συνήθως σε υγρά και βρώμικα κλουβιά πουλιών. Αν ο φίλος σας ανακατεύει τα σάπια περιττώματα στο πάτο του κλουβιού μπορεί να εισπνεύσει το μύκητα και να αναπτύξει λοίμωξη του αναπνευστικού. Η μόλυνση αυτού του μύκητα στοχεύει τους ρινικούς αδένες του σκύλου και μπορεί να οδηγήσει σε αιματηρές ρινικές καταστάσεις, πόνο, φτέρνισμα και πληγές γύρω από τα ρουθούνια. Επίσης, μπορεί να διαδοθεί σε όλους τους ιστούς και τα όργανα αλλά και τα οστά του σκύλου δημιουργώντας σοβαρή συστηματική λοίμωξη. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να αντιμετωπιστεί με στοματικά ή ρινικά αντικυκητικά φάρμακα με πολύ καλά αποτελέσματα.
  4. Κρυπτοκόκκωση. Όταν ο σκύλος είναι πολύ κοντά σε περιττώματα πουλιών που περιέχουν το μύκητα Cryptococcus, διατρέχει τον κίνδυνο να εισπνεύσει το μύκητα και να μολυνθεί. Το τακτικό καθάρισμα του κλουβιού μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση του μύκητα. Αν όμως το επιτρέψετε, αυτή η μυκητιασική λοίμωξη επιτίθεται στο αναπνευστικό σύστημα, το κεντρικό νευρικό σύστημα, στα μάτια και στο δέρμα. Ένα από τα πιο αποκαλυπτικά σημάδια είναι οι ρινικές βλάβες, αλλά και συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, λήθαργος, αδυναμία και φλεγμονή των ματιών. Ο μεγαλύτερος αριθμός των σκύλων με αυτή τη μόλυνση αναπτύσουν βλάβες στην αναπνευστική οδό, συνήθως στους πνεύμονες και έχουν μια δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, καθώς η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες μέχρι και ένα έτος.

Πρόληψη: Όλες αυτές οι ασθένειες των πτηνών σχετίζονται με την εισπνοή ή τη κατάποση των περιττωμάτων των πτηνών. Αν ο σκύλος και το κατοικίδιο πτηνό σας μοιράζονται το ίδιο σπίτι, ένα ειδικό δίχτυ στο κλουβί και λίγη παραπάνω προσοχή από μέρους σας είναι αρκετά.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

450
4 shares, 450 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *