Τι να κάνετε με έναν φοβισμένο σκύλο


416
148 shares, 416 points

φοβισμενος σκυλος

Τι να κάνετε με έναν φοβισμένο σκύλο

Όταν βλέπουμε κάποιον άνθρωπο να φοβάται, ιδιαίτερα μικρά παιδιά, η πρώτη αντίδραση μας είναι να τους παρηγορήσουμε, να τους πούμε πως όλα θα είναι εντάξει και προσπαθούμε να διώξουμε το φόβο.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για σκυλιά, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι σκύλοι σχετίζουν τη συμπεριφορά μας με αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή. Με το να παρηγορείτε ένα φοβισμένο σκυλί, είναι σαν να τον ανταμείβεται για αυτό που κάνει – δηλαδή να είναι φοβισμένο. Δεν μπορείτε να εξηγήσετε σε ένα σκύλο γιατί δεν πρέπει να φοβάται, ότι αυτό το τρομακτικό πράγμα δεν μπορεί να τον βλάψει ή ότι θα φύγει μακρυά. Δεν έχουν τις γνωστικές ικανότητες για να κατανοήσουν αυτές τις έννοιες, αυτό που καταλαβαίνουν είναι «Είμαι τρομοκρατημένος και έτσι θα πάρω μια ανταμοιβή. Ο άνθρωπός μου θέλει να το κάνω αυτό».

Με τη πάροδο του χρόνου, ένα συνεσταλμένο σκυλί, μπορεί να μετατραπεί σε ένα δειλό και τρομοκρατημένο ζώο εξαιτίας των ανθρώπων. Τα σκυλιά δεν χρειάζονται την αγάπη όταν είναι φοβισμένα, αλλά την ηγεσία.

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να παραμένετε ήρεμοι και δυναμικοί όταν το σκυλί σας είναι φοβισμένο λόγο κάποιου θορύβου ή οτιδήποτε άλλο. Αν ο άνθρωπός τους αγνοεί το τρομακτικό πράγμα, τότε ίσως να μην είναι και τόσο τρομακτικό.

Θυμηθείτε, τα σκυλιά έχουν τέσσερις ενστικτωδώς αντιδράσεις σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος: μάχη, απόδραση, αποφυγή και παράδοση. Ένα φοβισμένο σκυλί παρουσιάζει είτε απόδραση ή αποφυγή: προσπαθεί να αγνοήσει το συμβάν ή τρέχει μακρυά. Τώρα, δεν θέλουμε τη μάχη, γιατί μπορεί να είναι μερικές φορές ακραία. Θέλουμε την παράδοση, στην οποία ο σκύλος αποδέχεται τη κατάσταση χωρίς καμία αντίδραση.

Η ήρεμη και δυναμική ενέργεια είναι αυτή που οδηγεί το σκύλο να παραδοθεί, και αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να προσεγγίσετε το φοβισμένο σκύλο σας – με ενέργεια και πράξεις, όχι με λόγια.

Υπάρχει και ένας άλλος τρόπος που μπορεί να κάνει το φόβο του σκύλου ακόμα χειρότερο, και αυτός είναι να αισθάνεστε και εσείς οι ίδιοι το φόβο. Θυμηθείτε, ένας σκύλος μαθαίνει με τη μίμηση και με αυτό το τρόπο μπορεί να κλειστεί σε μια εντελώς τρομοκρατημένη κατάσταση, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικότητα απέναντι σε οποιονδήποτε ή οτιδήποτε πλησιάζει.

Αυτό οφείλετε στο γεγονός ότι ο άνθρωπος μπορεί να είναι δειλός, χωρίς ηγετικό ρόλο, και η φυσική αντίδραση του σκύλου είναι να αναλαμβάνει. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να αντιδράσει με επιθετικότητα και να κάνει τα πράγματα χειρότερα: ο σκύλος να γαβγίζει σε περαστικούς και ο άνθρωπος να φοβάται ότι αυτό θα συμβεί ξανά. Και αυτός ο φόβος πάνω στη συμπεριφορά είναι αυτός που θα επαναλάβει τη διαδικασία.

Ένας φοβισμένος σκύλος δεν χρειάζεται παρηγοριά, και σίγουρα δεν χρειάζεται ένα φοβισμένο αφεντικό. Ένα φοβισμένο σκυλί χρειάζεται έναν ήρεμο και δυναμικό ηγέτη που μπορεί να του δείξει τη σωστή συμπεριφορά με τη δράση και την ενέργειά του.

Διατηρήστε την ψυχραιμία σας και να μην φοβάστε.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

416
148 shares, 416 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *