8 μύθοι για τους σκύλους το χειμώνα


412
47 shares, 412 points

Animalcity.gr - 8 μύθοι για τους σκύλους το χειμώνα

8 μύθοι για τους σκύλους το χειμώνα

Στο άρθρο αυτό ξεδιαλύνουμε ορισμένες παρανοήσεις που υπάρχουν σχετικά με τα σκυλιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

ΜΥΘΟΣ Νο1 : Το αλάτι δε βλάπτει τις πατούσες των σκύλων.

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων αναφέρουν συχνά πως τα πόδια των σκύλων τους έχουν πάθει ζημιά και έχουν καεί από το αλάτι που χρησιμοποιείται στους δρόμους για το λιώσιμο των πάγων. Είναι αυτό κάτι που ευσταθεί;

Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων που χρησιμοποιούνται από τις οδικές υπηρεσίες για την τήξη του χιονιού και του πάγου. Ορισμένες ενώσεις φθείρουν ακόμα και το οδόστρωμα, οπότε μπορείτε να φανταστείτε τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν στις πατούσες ενός σκύλου.

Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα πολλά προϊόντα χαρακτηρισμένα ως ασφαλή για κατοικίδια ζώα. Ξεπλύνετε τις πατούσες του σκύλου σας μετά τη βόλτα στους χιονισμένους δρόμους και προσθέστε κάποιο προϊόν προστασίας του δέρματος των σκύλων. Η βαζελίνη είναι γενικώς ασφαλής, αλλά κολλάει καθώς ο σκύλος περπατά μέσα στο σπίτι και λερώνει. Για τον καθαρισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μωρομάντηλα.

ΜΥΘΟΣ Νο2 : Οι μπότες για σκύλους είναι απλώς μια τάση της μόδας.

Πότε και γιατί μπορούν οι σκύλοι να επωφεληθούν φορώντας μπότες; Πώς θα είστε σίγουροι ότι αγοράσατε μπότες που ταιριάζουν στο σκύλο σας;

Οι μπότες, όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ποδιών ενός σκύλου από τραχειές επιφάνειες, επιφάνειες με χημικά κατάλοιπα, όπως επίσης και από επιφάνειες πολύ κρύες ή πολύ θερμές.

Στην αγορά υπάρχει διαθέσιμη αρκετά μεγάλη ποικιλία από μπότες σχεδιασμένες για το σκοπό αυτό. Φροντίστε το εσωτερικό τους να διατηρείται πάντα καθαρό και στεγνό και μην τις ξεχνάτε φορεμένες στο σκύλο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το να βρείτε τις κατάλληλες μπότες για το σκύλο σας, μπορεί να απαιτήσει πολλές δοκιμές, αλλά και να οδηγήσει σε σφάλματα. Προσέξτε πολύ την επιφάνεια της σόλας τους, γιατί αν είναι ολισθηρή, μπορεί ο σκύλος να τραυματιστεί.

ΜΥΘΟΣ Νο3 : Αν ο καιρός έξω είναι πολύ κρύος για τους ανθρώπους είναι εξίσου κρύος και για τους σκύλους.

Πότε έχει πολύ κρύο για να κυκλοφορεί ένας σκύλος έξω; Υπάρχει διαφορά από ράτσα σε ράτσα;

Πολλά σκυλιά μπορούν να διαχειριστούν ψυχρότερες καιρικές συνθήκες από ότι μπορούν οι άνθρωποι, αλλά χωρίς αυτό να ξεφεύγει από τα πλαίσια της κοινής λογικής. Ένας σκύλος ράτσας Χάσκυ που χρησιμοποιείται και στα έλκηθρα, για παράδειγμα, αντέχει σε εξαιρετικά ψυχρές συνθήκες, όμως ένα Τσιουάουα σίγουρα όχι. Είναι προφανές πως ράτσες με παχύ τρίχωμα αντέχουν περισσότερο από ράτσες με με κοντό και λεπτό τρίχωμα. Αν ο σκύλος σας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο το χειμώνα είναι σημαντικό να του παρέχετε προστασία από τον άνεμο και το χιόνι.

ΜΥΘΟΣ Νο4 : Ο σκύλος έχει γούνα και δεν έχει ανάγκη να φορέσει κάποιο ρούχο.

Ποιες είναι οι συστάσεις; Τι να προσέξει κανείς στο ρούχο που φορά στο σκύλο του; Έχουν οι σκύλοι ανάγκη από κουβέρτες;

Οι σκύλοι με κοντό και λεπτό τρίχωμα μπορούν να επωφεληθούν φορώντας κάποιο παλτό κατά την διάρκεια των κρύων ημερών του χειμώνα. Βεβαιωθείτε μόνο πως το ένδυμα αυτό καλύπτει επαρκώς το σώμα τους και δεν εμποδίζει τις κινήσεις τους.

Μπορείτε, επίσης, να περιορίσετε το κρύο στο κρεβάτι τους στρώνοντας μια απλή κουβέρτα. Θερμαινόμενα στρώματα και μαξιλάρια μπορούν και αυτά να χρησιμοποιηθούν, όμως, προσέξτε πολύ τις οδηγίες του κατασκευαστή καθώς πάντα υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος.

ΜΥΘΟΣ Νο5 : Τα υδατώδη μάτια των σκύλων δεν μπορεί να είναι ξηρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας στους σκύλους; Πώς μπορούμε να περιποιηθούμε τα μάτια ενός σκύλου στη διάρκεια του χειμώνα; Έχουν ανάγκη τα μάτια των σκύλων από συχνές πλύσεις των ματιών τους όταν έξω κάνει πολύ κρύο;

Κοινά σημάδια ξηροφθαλμίας στους σκύλους είναι: η επιπεφυκίτιδα, οι βλεννώδεις εκκρήσεις και τα πολύ ερεθισμένα μάτια. Αν δεν υπάρξει άμεση θεραπεία, μπορεί να επηρεαστεί ο κερατοειδής χιτώνας του ματιού και να επηρεαστεί η ικανότητα της όρασης.

Κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών ο αέρας είναι περισσότερο ξηρός και κάποιες ράτσες σκύλων έχουν προδιάθεση στον ερεθισμό των ματιών τους. Αν αντιληφθείτε ξηροφθαλμία, τα τεχνητά δάκρυα είναι η πιο εύκολη λύση. Κινηθείτε γρήγορα και σε κάθε περίπτωση μη το αμελήσετε. Μερικές παθήσεις των ματιών προχωρούν πολύ γρήγορα και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να καθορίσει την αιτία και τη θεραπεία του προβλήματος.

ΜΥΘΟΣ Νο6 : Μερικές ράτσες σκύλων είναι απρόσβλητες από το κρύο του χειμώνα.

Θέλουν όλα τα Χάσκυ, τα Γερμανικά Ποιμενικά και οι σκύλοι Αγίου Βερνάρδου να είναι έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Υπάρχουν ράτσες που έχουν ανοσία στο ψύχος;

Μερικές ράτσες σκύλων, ειδικά αυτές με παχύ τρίχωμα, φαίνεται να απολαμβάνουν το κρύο. Είναι σημαντικό να παρατηρείτε πώς ο σκύλος σας ενεργεί έξω στο κρύο. Αν δείτε να έχει ρίγος ή να ζητάει να μπει μέσα, σίγουρα δεν αγαπά και πολύ το κρύο!

ΜΥΘΟΣ Νο7 : Δεν έχει ποτέ πολύ κρύο όταν πρόκειται για άσκηση σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς μπορεί να εξασκείται ένας σκύλος μέσα στο σπίτι τις πολύ κρύες μέρες;

Όταν κάνει κρύο έξω είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για σας να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας στην υπακοή ειδικά σε ότι αφορά τις κινήσεις του μέσα στο σπίτι. Όσον αφορά τη φυσική κατάστασή του μπορείτε να τον προπονήσετε βάζοντάς του ασκήσεις όπως τρέξιμο από μία άκρη σε μία άλλη ή ανεβοκατέβασμα στη σκάλα, αν το σπίτι διαθέτει εσωτερική σκάλα. Μπορείτε, επίσης, να ανεβάσετε το βαθμό δυσκολίας των ασκήσεων προσθέτοντας εμπόδια στη διαδρομή του από οικιακά αντικείμενα πχ. μαξιλάρια.

ΜΥΘΟΣ Νο8 : Οι λοιμώξεις των αυτιών είναι ασθένεια που εμφανίζεται τα καλοκαίρια.

Μπορούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία που επικρατούν το χειμώνα να αυξήσουν τη συχνότητα εμφάνισης μολύνσεων στα αυτιά ενός σκύλου; Πώς αυτό αντιμετωπίζεται;

Μολύνσεις στα αυτιά ενός σκύλου μπορούν να προκύψουν οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Δώστε προσοχή γιατί μια λοίμωξη μπορεί να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο όταν την αντιληφθείτε. Οι περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνιούνται με απλές πλύσεις των αυτιών με κάποιο ειδικό υγρό. Οι πλύσεις αυτές μπορούν να γίνονται και προληπτικά για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης μόλυνσης. Ωστόσο υπάρχουν και λοιμώξεις που χρειάζονται ισχυρή φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση που υποψιάζεστε πρόβλημα στο αυτί του σκύλου σας, καλό θα ήταν να τον δει άμεσα κτηνίατρος.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

412
47 shares, 412 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *