7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στον σκύλο σας


448
271 shares, 448 points

Animalcity.gr - 7 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε στον σκύλο σας

7 πράγματα που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΠΟΤΕ να κάνετε στον σκύλο σας

Οι αφοσιωμένοι γονείς σκύλων είναι πραγματικά από τους πιο απίθανους τύπους ανθρώπων στον κόσμο! Ωστόσο, ακόμα και οι προστατευτικές μαμάδες και οι πιο προστατευτικοί μπαμπάδες σκύλων κάνουν μερικές φορές πράγματα -συνήθως από άγνοια- που δεν είναι ότι καλύτερο για τα αγαπημένα τους τετράποδα.

  1. Μην αφήνετε ποτέ έναν σκύλο μόνο του στο αυτοκίνητο. Τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να μένουν μόνα τους μέσα σε ένα όχημα χωρίς επίβλεψη. Να θυμάστε πως ένα σκυλί μόνο του μέσα σε ένα αυτοκίνητο είναι πάντα ένας στόχος για τους κλέφτες. Επιπλέον, ακόμα και όταν ο καιρός είναι σχετικά δροσερός, ένα αυτοκίνητο μπορεί να γίνει σαν θερμοκήπιο και ο σκύλος σας μέσα σε αυτό μπορεί να υποστεί υπερθέρμανση, να αρρωστήσει ή και να χάσει τη ζωή του (αν παραμείνει μέσα στο όχημα για πολλή ώρα).
  2. Μην αφήνετε τον σκύλο σας να ζει δεμένος με αλυσίδα. Ναι, όλα τα σκυλιά πρέπει να έχουν πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους. Ναι, αν δεν έχετε περιφραγμένη αυλή να αφήσετε έξω ελεύθερο τον σκύλο σας, μπορείτε μερικές φορές -όσο ο καιρός είναι καλός- να τον δέσετε με αλυσίδα για ένα χρονικό διάστημα υπό την επίβλεψή σας. Ποτέ, όμως, ένας σκύλος δεν πρέπει να αναγκάζεται να περάσει τη ζωή του δεμένος με μια αλυσίδα. Τα σκυλιά χρειάζονται την ανθρώπινη αλληλεπίδραση, θέλουν να νιώθουν πως είναι μέλη μιας οικογένειας και έχουν ανάγκη ενός βαθμού ελευθερίας. Είναι πολύ σκληρό να είναι όλη η οικογένεια μαζί στο σπίτι και αυτά να μένουν έξω και μάλιστα δεμένα με αλυσίδα.
  3. Μην παραμελείτε τη φροντίδα των δοντιών του σκύλου σας. Αν και οι κτηνίατροι συνιστούν καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών ενός σκύλου, μόνο ένα 2% των ιδιοκτητών σκύλων ακολουθεί αυτήν την οδηγία. Έτσι, το 65% των σκύλων με περιοδοντική νόσο πρώτου σταδίου μένει συχνά χωρίς θεραπεία. Φροντίστε ώστε τα δόντια του σκύλου σας να ελέγχονται από κάποιον κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Αποκτήστε την καλή συνήθεια της τακτικής οδοντιατρικής περίθαλψης. Μια παιδική οδοντόβουρτσα είναι ότι καλύτερο για τα κουτάβια και τους σκύλους με μικρή στοματική κοιλότητα. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ανθρώπινη οδοντόκρεμα στα δόντια του σκύλου σας. Γιατί; Διότι τα σκυλιά δε μπορούν να φτύσουν και κάποια συστατικά της ανθρώπινης οδοντόκρεμας μπορεί να τα κάνει να αρρωστήσουν.
  4. Μη χτυπήσετε ποτέ έναν σκύλο. Το να απλώσετε το χέρι σας σε έναν σκύλο θέλοντας να τον τιμωρήσετε είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος. Αναμφισβήτητα όχι μόνο θα βλάψει τη σχέση σας με τον σκύλο σας, αλλά θα παρεμποδίσει και τη σωστή του εκπαίδευση. Η Victoria Stilwell, διάσημη εκπαιδεύτρια σκύλων και παρουσιάστρια σχετικής εκπομπής στο τηλεοπτικό κανάλι Animal Planet, αναφέρει: “Όταν χτυπάς έναν σκύλο, του μαθαίνεις να σε φοβάται, “σπας” τη σχέση εμπιστοσύνης που έχετε μεταξύ σας και του μειώνεις την αυτοπεποίθηση. Τα σκυλιά που νιώθουν ανασφαλή είναι αυτά που συνήθως σχετίζονται με υψηλά ποσοστά επίδειξης επιθετικής συμπεριφοράς.
  5. Μην υποθέσετε ποτέ πως ο σκύλος σας δεν έχει αισθήματα. Τα σκυλιά αισθάνονται, έχουν συναισθήματα και καταλαβαίνουν συναισθήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αγαπούν όπως οι άνθρωποι και μπορούν να “διαβάσουν” τα ανθρώπινα συναισθήματα με βάση τις εκφράσεις των προσώπων τους. Έχουν την ικανότητα να αγαπούν, να αισθάνονται, να νιώθουν καταθλιπτικά και να ενθουσιάζονται. Επιπλήττοντας ή αναστατώνοντας εσκεμμένα έναν σκύλο βλάπτει τον ίδιο τον σκύλο, αλλά και την σχέση σας μαζί του.
  6. Μην παραλείψετε τις επισκέψεις στον κτηνίατρο. Αυτό μπορεί να ακούγεται λιγάκι άμυαλο, όμως αρκετοί άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να αυτο-διαγνώσουν τα προβλήματα υγείας του σκύλου τους και να δώσουν σε αυτά λύση βάσει του διαδικτύου χωρίς να επιδιώξουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα. Μια έρευνα στο διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πρόσθετες κτηνιατρικές πληροφορίες και συμβουλές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τον κτηνίατρο. Υπάρχουν πάντα περιπτώσεις μη συνηθισμένες με συμπτώματα όχι και τόσο εμφανή, οπότε ποτέ μην παίρνετε τα ιατρικά θέματα πάνω σας.
  7. Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ ένα κλουβί για λάθος λόγους. Το να κλείσει κανείς έναν σκύλο σε κλουβί επειδή συμπεριφέρεται άσχημα να ξέρετε πως είναι σίγουρα η λάθος κίνηση. Όταν το κλουβί χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας, ο σκύλος το αντιλαμβάνεται σαν ένα κακό μέρος και όχι σαν ένα ασφαλές καταφύγιο. Πρέπει ο σκύλος να αντιλαμβάνεται το κλουβί σαν κάτι θετικό, διαφορετικά στο μέλλον θα έχετε πρόβλημα στα ταξίδια και στις μετακινήσεις σας μαζί του.

Έχετε κάνει ποτέ κάτι από αυτά; Μοιραστείτε μαζί μας τις παρατηρήσεις σας, πείτε μας λάθη που κι εσείς έχετε κάνει και δώστε τις συμβουλές σας.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

448
271 shares, 448 points

Ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *