Ψωρα σκυλου
Σίγουρα θα έχετε ακούσει τη φράση «Αυτό το ψωριάρικο σκυλί» από κάποιο άτομο που έχει ίσως ενοχληθεί από κάποιο τετράποδο. Σταματήσατε, όμως, ποτέ για να σκεφτείτε από πού προέρχεται η εν λόγω έννοια;
Αν και δεν ακούγεται συχνά, η ψώρα είναι μια ασθένεια του δέρματος. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από μικροσκοπικά ακάρεα και η σοβαρότητα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο της ψώρας.
Θυλακώδης ψώρα σκύλου
Όλα τα κουτάβια που εκτρέφονται με φυσικό τρόπο έχουν ακάρεα που τους μεταδίδονται από τη μητέρα τους τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννησή τους. Αξίζει να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των σκύλων ζει σε πλήρη αρμονία με αυτά και έτσι δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο υπόλοιπο της ζωή τους.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι. Αν ο αριθμός των ακάρεων πολλαπλασιαστεί, μπορούν να προκληθούν λοιμώξεις που ποικίλουν από ήπιες έως και πιο σοβαρές καταστάσεις. Υπάρχουν τρεις τύποι Θυλακώδους ψώρας.
- Τοπική ψώρα. Όταν πάρα πολλά ακάρεα ζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο του δέρματος μπορούν να προκαλέσουν φαλακρά «μπαλώματα». Αυτό το είδος ψώρας εμφανίζεται κυρίως σε κουτάβια και συχνά καθαρίζει από μόνο του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
- Γενικευμένη ψώρα. Όπως υποδηλώνει και το όνομα, η γενικευμένη ψώρα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα του σκύλου σας. Συχνά προκαλεί δυσοσμία και απίστευτη φαγούρα που οφείλεται στις βακτηριακές λοιμώξεις που μπορούν να συμβούν. Αυτό είναι σημάδι μεγαλύτερων προβλημάτων, όπως κληρονομικών θεμάτων, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, και ούτω καθεξής.
- Ποδοδερματίτιδα. Αυτή η μορφή ψώρας μπορεί να επηρεάσει μόνο τα πόδια του σκύλου σας, αλλά είναι μια από τις δυσκολότερες περιπτώσεις και συχνά συνοδεύεται και από βακτηριακές λοιμώξεις.
Σαρκοκοπτική ψώρα σκύλου
Σε γενικές γραμμές, όταν οι άνθρωποι μιλάνε για την ψώρα, αναφέρονται στην σαρκοπτική. Αν και η θυλακώδης ψώρα δεν είναι μεταδοτική, η σαρκοπτική όχι μόνο μπορεί να περάσει από σκύλο σε σκύλο, αλλά και σε γάτες και ακόμη και σε ανθρώπους.
Η Σαρκοκοπτική ψώρα τείνει να ξεκινάει σε περιοχές που δεν έχουν και τόσο πολύ τρίχωμα και εξαπλώνεται γρήγορα στο υπόλοιπο σώμα. Το δέρμα γίνεται λεπιδωτό και κόκκινο και προκαλείται μεγάλη φαγούρα.
Πρόληψη της ψώρας σε σκύλο
Πραγματικά, υπάρχει μόνο ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την ψώρα από το σκυλί σας και αυτό αφορά μόνο την σαρκοπτική. Αν γνωρίζετε πως κάποιος άλλος σκύλος την έχει, κρατήστε το κουτάβι σας μακριά. Ακόμα καλύτερα μείνετε και εσείς οι ίδιοι μακριά. Το θετικό της υπόθεσης στην περίπτωση προσβολής ενός ανθρώπου είναι πως τα σαρκοπτικά ακάρεα δεν μπορούν να ζήσουν αρκετό διάστημα στους ανθώπους, οπότε οι πιθανότητες να μολύνετε το σκύλο σας είναι μικρές.
Θεραπεία της ψώρας του σκύλου
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε όταν το σκυλί σας πάσχει από ψώρα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν στον καθαρισμό ή στην αντικατάσταση αντικειμένων που πολύ πιθανόν να έχουν μολυνθεί, όπως το κρεβάτι, τα παιχνίδια ή και το κολάρο.
Σιγουρευτείτε να απομονώσετε το σκύλο για να αποτρέψετε τη μετάδοση σε άλλα σκυλιά ή ανθρώπους και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας. Ο ίδιος θα σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιπαρασιτικό για τη θεραπεία της ψώρας, αλλά και ένα τοπικό φάρμακο για να ελαφρύνετε τη φαγούρα. Τέλος, ο σκύλος μπορεί να χρειαστεί να λάβει θεραπεία για γενική φλεγμονή και άλλες δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με την ψώρα.
Στους σκύλους και τις γάτες τούς πληρώνουμε κάθε μήνα αντοπαρασιτικά, και στα δικά μας και στα αδέσποτα. Όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι. Εάν παρότι ένα ζώο παίρνει αντιπαρασιτικά εμφανίζει έντονη φαγούρα, υποψιαζόμαστε ψώρα. Τότε ακομη και αν ειναι αδέπσοτο το ζωο, βαζουμε το χερι στην τσέπη και το πάμε σε κτηνίατρο. Η θεραπεία γινεται με τρεις ενέσεις, μια ένεση καθε δεκα μερες. 24 ωρες μετα την πρωτη ενεση σταματα να μεταδιδει.