Τα πιο κοινά είδη χρυσόψαρων


400
3 shares, 400 points

ειδη χρυσψαρων

Τα πιο κοινά είδη χρυσόψαρων

Από τότε που το πρώτο χρυσόψαρο αναπτύχθηκε από το γριβάδι, αυτό το συναρπαστικό ψάρι έχει επεκταθεί σε μια τεράστια ποικιλία από χρώματα, σχήματα και μεγέθη.

Τα χρυσόψαρα δεν έχουν αποκλειστικά χρυσή απόχρωση. Μπορείτε να βρείτε διάφορα είδη χρυσόψαρων σε κόκκινο, κίτρινο, λευκό, μωβ, μπλε, μαύρο, αλλά και σε συνδυασμούς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τόσα πολλά είδη χρυσόψαρων στα καταστήματα σήμερα που μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να επιλέξει.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους πιο κοινούς τύπους:

Λεπτά είδη χρυσόψαρων

Τα χρυσόψαρα με λεπτό σώμα είναι συχνά υπέροχη επιλογή για έναν αρχάριο ιδιοκτήτη. Μπορούν να αντέξουν αρκετό καιρό χωρίς αλλαγή νερού και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες – αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνετε το νερό πιο άνετο για τα ψάρια σας, εφόσον έχετε την ευκαιρία.

Χάρη στο λεπτό τους σώμα είναι γρήγοροι κολυμβητές και ανταγωνιστικοί στο φαγητό, γι’ αυτό δε συνιστάται να τα έχετε μαζί με κάποια άλλη ποικιλία.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 11. Το κοινό χρυσόψαρο. Είναι ένα από τα πιο σκληρά χρυσόψαρα. Τα πηγαίνει καλά σε εξωτερικές λιμνούλες και μπορεί να ανεχθεί το μολυσμένο νερό καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο είδος. Μοιάζει περισσότερο στον πρόγονό του, το γριβάδι, και έχει μια διχαλωτή ουρά και ομαλό σώμα. Εάν διατηρείται σε μια εξωτερική λίμνη, το κοινό χρυσόψαρο μπορεί να φτάσει πάνω από 30 εκατοστά το μήκος. Μπορείτε να το βρείτε σε πολλά χρώματα, όπως κόκκινο, μαύρο, πορτοκαλί, άσπρο, κίτρινο και χάλκινο και σε διάφορους συνδυασμούς.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 22. Χρυσόψαρο Κόμετ. Το χρυσόψαρο Κόμετ είναι ακριβώς ίδιο με το κοινό χρυσόψαρο με τη μόνη διαφορά ότι το πτερύγιο του μπορεί να είναι σχεδόν όσο το σώμα του. Αν και είναι 2 διαφορετικοί τύποι χρυσόψαρου, συνήθως θα τα δει κανείς να διατηρούνται μαζί στα ενυδρεία κάποιου καταστήματος.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 33. Χρυσόψαρο Shubunkin. Αυτά τα ψάρια συνιστώνται επίσης για αρχάριους ιδιοκτήτες και είναι αναγνωρίσιμα από το όμορφό τους σχέδιο. Όσο πιο μπλε είναι ένα χρυσόψαρο Shubunkin, τόσο πιο πολύτιμο θεωρείται. Τέλος, όπως και τα υπόλοιπα λεπτά χρυσόψαρα, το Shubunkin είναι πολύ ανθεκτικό, ανταγωνιστικό ως προς το φαγητό και γρήγορος κολυμβητής.

Φανταχτερά είδη χρυσόψαρων

Τα γνωστά και ως «στρουμπουλά» χρυσόψαρα, είναι πολύ ευαίσθητα στο νερό χαμηλής ποιότητας. Για το λόγο αυτό, πολλά από αυτά τα είδη συνιστώνται μόνο για έμπειρους ιδιοκτήτες ψαριών.

Τα περισσότερα φανταχτερά χρυσόψαρα έχουν διαστρεβλωμένες κύστες (γι’ αυτό αποκαλούνται και στρουμπουλά) που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, αν οι συνθήκες του νερού είναι κακές. Επίσης, δεν είναι ιδανικά ψάρια για εξωτερικές λίμνες, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους δεν μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες κάτω των 15 βαθμών.

Τέλος, όπως προαναφέρθηκε, τα χρυσόψαρα αυτά δεν πρέπει να διατηρούνται στο ίδιο ενυδρείο με τα χρυσόψαρα λεπτού είδους, διότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 44. Χρυσόψαρο Fantail. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φανταχτερά χρυσόψαρα και μπορεί να επιβιώσει εύκολα σε μια εξωτερική λίμνη ή όταν διατηρείται με κάποιο από τα λεπτά είδη. Το Fantail χρυσόψαρο είναι αναγνωρίσιμο από το διαχωρισμένο του πτερύγιο και συχνά θα το βρείτε σε πορτοκαλή ή μπεζ χρώμα, αν και υπάρχουν και άλλα χρώματα διαθέσιμα.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 55. Χρυσόψαρο Veiltail. Τα Veiltail αν και είναι πολύ χαριτωμένα και από τα πιο όμορφα χρυσόψαρα, είναι ένα πολύ ευαίσθητο είδος, λόγω των μεγάλων τους θωρακικών πτερυγίων. Δεν συνιστώνται για αρχάριους και σίγουρα δε θα πρέπει να μεγαλώνουν σε υπαίθριες λίμνες.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 66. Χρυσόψαρο τηλεσκόπιο. Το χρυσόψαρο τηλεσκόπιο έχει πολύ περιορισμένη όραση εξαιτίας των ματίων που προεξέχουν. Το σώμα του είναι σχεδόν ίδιο με του Veiltail, αλλά λιγότερο ευαίσθητο. Λόγω της περιορισμένης του όρασης, αν φυλάσσεται μαζί με ένα από τα λεπτά είδη, δε θα προλαβαίνει την τροφή. Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα χρώματα και είναι συνήθως καλύτερο για κάποιον προχωρημένο ιδιοκτήτη.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 77. Χρυσόψαρο Black Moor. Τα Black Moor έχουν εκπληκτικά υψηλή αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες και είναι πολύ ανθεκτικά. Είναι καταπληκτικά κατοικίδια για αρχάριους και μπορούν, επίσης, να επιβιώσουν σε εξωτερικές λιμνούλες.

 

Animalcity.gr - Goldfish Icon 88. Χρυσόψαρο Lionhead. Τα Lionhead χρυσόψαρα δεν είναι και οι καλύτεροι κολυμβητές επειδή στερούνται το ραχιαίο πτερύγιο (αυτό στο πίσω μέρος του κεφαλιού). Κινούνται επίσης πολύ αργά γιαυτό θα πρέπει να διατηρούνται μόνο με παρόμοιους τύπους χρυσόψαρων. Το όνομά τους το προέρχεται από την κουκούλα που περιβάλλει το πρόσωπό τους. Η κουκούλα αυτή, αν και είναι μαλακή στην υφή, στην πραγματικότητα δεν σχίζεται και τόσο εύκολα, όπως μπορεί να φαντάζεστε. Είναι ευαίσθητα ψάρια και δεν θα πρέπει να φυλάσσονται σε εξωτερικούς χώρους ή με ψάρια που είναι γρήγοροι κολυμβητές. Δεν συνιστώνται για αρχάριους.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 99. Χρυσόψαρο Oranda. Όπως και τα Lionhead, αυτά τα χρυσόψαρα έχουν ένα παρόμοια αναπτυγμένο κεφάλι, αν και μεγαλώνει μόνο στο πάνω μέρος και όχι τόσο πολύ στις άκρες. Τα ψάρια αυτά μπορεί να τα βρει κανείς σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και δεν θα πρέπει να επιλέγονται για εκτροφή από αρχάριους ιδιοκτήτες.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 1010. Χρυσόψαρο Celestial. Το χρυσόψαρο Celestial έχει περιορισμένη όραση, δεδομένου ότι τα μάτια του είναι πραγματικά «κλειδωμένα» προς τα πάνω. Του λείπει, επίσης, ένα ραχιαίο πτερύγιο και γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ αργός κολυμβητής. Η εκτροφή ενός Celestial χρυσόψαρου θα πρέπει να επιλέγεται μόνο από προχωρημένους ιδιοκτήτες.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 1111. Χρυσόψαρο Bubble Eye. Αυτό το είδος χρυσόψαρου είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα που μπορεί να βρει κάποιος. Οι σάκοι που έχουν στα μάτια τα προκαλούν να έχουν κλίση προς τα πάνω (όπως και τα Celestial), δεν έχουν ραχιαίο πτερύγιο και είναι από τους χειρότερους κολυμβητές. Περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στον πυθμένα του ενυδρείου και συνιστώνται μόνο για ειδικούς.

Animalcity.gr - Goldfish Icon 1212. Χρυσόψαρο Ryukin. Τα χρυσόψαρα Ryukin είναι πολύ καλή επιλογή για αρχάριους και είναι αναγνωρίσιμα από τη μεγάλη τους καμπούρα πίσω από το κεφάλι. Μπορείτε να τα βρείτε σε διάφορα χρώματα συμπεριλαμβανομένου του πορτοκαλί, του άσπρου, του κόκκινου και του μπεζ. Τα πιο πολύτιμα Ryukin έχουν μακριά θωρακικά πτερύγια.

Τα χρυσόψαρα είναι συναρπαστικά ψάρια και τα παραπάνω είδη δεν είναι τα μοναδικά. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 300 καταγεγραμμένα είδη χρυσόψαρων, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αυτό το άρθρο αναφέρεται στα πιο κοινά χρυσόψαρα που μπορεί να βρει κάποιος σε ένα κατάστημα, είτε είναι αρχάριος είτε έμπειρος ιδιοκτήτης.

Εσάς πιο απ’ όλα είναι το αγαπημένο σας; Αφήστε μας το σχόλιό σας!


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

400
3 shares, 400 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *