Τροφές τοξικές για τους σκύλους


407
17 shares, 407 points

Animalcity.gr - Tροφές τοξικές για τους σκύλους

Τροφές τοξικές για τους σκύλους

Υπάρχουν κάποιες τροφές που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταΐζετε το σκύλο σας. Σε γενικές γραμμές η λίστα των εγκεκριμένων τροφών είναι ίδια για όλους τους σκύλους και πρέπει να ακολουθείται πιστά ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Μεμονωμένες περιπτώσεις διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες όπως η ράτσα, το βάρος κτλ.

ΤΟ ΟΤΙ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΚΥΛΟΥΣ

Τροφές απολύτως κατάλληλες για κατανάλωση από τον άνθρωπο, αλλά και από κάποια ζώα, μπορεί να είναι τοξικές ή ακόμα και δηλητηριώδεις για το σκύλο σας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ευεξία του. Γιατί; Διότι τα ζώα έχουν πολύ διαφορετικούς ρυθμούς μεταβολισμού. Ο μεταβολισμός είναι με απλά λόγια η διαδικασία της διάσπασης των τροφών και η μετατροπή τους σε ενέργεια.

Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη ότι παρόλο που κάναμε μια προσπάθεια να συμπεριλάβουμε στη λίστα όλες τις δυνητικά ανασφαλείς τροφές για τους σκύλους, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε παραλείψει και κάποιες. Επομένως, μη θεωρήσετε μια τροφή ασφαλή μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο κατάλογο. Κάντε και εσείς την έρευνά σας, σε περίπτωση που έχετε κάποια ένσταση ή κάποια επιπλέον πληροφορία, ενημερώστε μας για να κρατήσουμε και τη λίστα επικαιροποιημένη. Αν ανησυχείτε για κάτι που κατανάλωσε το κατοικίδιο σας, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εγκαίρως.

ΛΙΣΤΑ ΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ

Παρακάτω σας δίνεται μια λίστα με τροφές που θεωρούνται ανασφαλείς και ακατάλληλες για τους σκύλους. Αυτές που είναι με κόκκινα γράμματα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες και συχνά τοξικές. Η λίστα ενημερώνεται κάθε φορά που λαμβάνουμε μια νέα πληροφορία. Μαζί με τη λίστα σας παρέχουμε και ένα εικονογράφημα των τροφών αυτών για να το εκτυπώσετε και να το βάλετε για υπενθύμιση στην πόρτα του ψυγείου σας.

Σε κάθε περίπτωση σας προτείνουμε να ελέγχετε τα συστατικά της τροφής που δίνετε στο σκύλο σας. Σίγουρα περιέχεται κάποιο στοιχείο από την παρακάτω λίστα. Θα εκπλαγείτε με το πόσες πολλές τροφές περιέχουν συστατικά που ούτε φανταζόσασταν (πχ. ζάχαρη, καφεΐνη κτλ).[bs_well size=»sm»]

ΑΛΚΟΟΛ

Σίγουρα θα έχετε ακούσει για κάποια πάρτυ σε σπίτια που ο σκύλος πίνει από το πάτωμα ποτό ή μπύρα που έπεσε κάτω καταλάθος και στη συνέχεια γίνεται η διασκέδαση του πλήθους. Μπορεί στα μάτια σας η εικόνα αυτή να φαίνεται αστεία, αλλά για το σκύλο σας σίγουρα δεν είναι. Το αλκοόλ στον οργανισμό του μπορεί να προκαλέσει όχι μόνο δηλητηρίαση, έλλειψη συντονισμού, δυσκολία στην αναπνοή και μη φυσιολογική οξύτητα, αλλά ενδεχομένως να τον οδηγήσει ακόμα και σε κώμα ή/και στο θάνατο.

ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΜΗΛΟΥ

Το περίβλημα των κουκουτσιών του μήλου είναι τοξικό για ένα σκύλο καθώς περιέχει ένα φυσικό συστατικό, την αμυγδαλίνη, που απελευθερώνει κυανίδια όταν αφομοιώνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα μόνο σε περίπτωση που ο σκύλος καταναλώσει μεγάλη ποσότητα κουκουτσιών, ωστόσο, για να είστε βέβαιος, αφαιρέστε τον πυρήνα με τα κουκούτσια πριν ταΐσετε το σκύλο σας με μήλο.

ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Τα αβοκάντο περιέχουν ένα συστατικό (persin) που μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετό και καρδιακή συμφόρηση.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Οι παιδικές τροφές από μόνες τους δεν είναι κάτι το τρομερό για έναν σκύλο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν κρεμμύδι σε σκόνη. Ωστόσο, παρότι είναι ιδανικές για ένα βρέφος, δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται ένας σκύλος για μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΣΧΟΙΝΟΠΡΑΣΟ

Δεν έχει σημασία σε τη μορφή είναι (ξηρά, ωμά, μαγειρεμένα, μέσα σε άλλα τρόφιμα) τα κρεμμύδια είναι από τις χειρότερες τροφές για έναν σκύλο, είναι δηλητηριώδη και ακόμα χειρότερα για τις γάτες. Περιέχουν δισουλφίδια και σουλφοξείδια που μπορούν να προκαλέσουν αναιμία και βλάβη των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΚΟΚΚΑΛΑ

Όταν πρόκειται για κόκκαλα ο κίνδυνος ενέχεται στο ότι τα μαγειρεμένα κόκκαλα μπορούν να διαπαστούν εύκολα κατά τη μάσηση από το σκύλο. Τα ωμά (άψητα) κόκκαλα, ωστόσο, είναι καλά και κατάλληλα τόσο για τη διατροφή, όσο και για τα δόντια του σκύλου σας.

ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ & ΤΣΙΧΛΕΣ

Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που περιέχουν πολλές φορές οι καραμέλες και οι τσίχλες, αλλά και η ξυλιτόλη που μερικές από αυτές περιέχουν. Μερικές δυσμενείς επιπτώσεις από την κατανάλωση μπορεί είναι η υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης, νεφρική ανεπάρκεια και χειρότερα.

ΖΑΧΑΡΗ

Αυτό ισχύει και για κάθε τρόφιμο που περιέχει ζάχαρη. Η πολλή ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα στο σκύλο σας, παχυσαρκία, ακόμα και διαβήτη.

ΑΛΑΤΙ

Όπως ακριβώς η κατανάλωση αλατιού δεν είναι ότι πιο υγιεινό για τον άνθρωπο, είναι ακόμα λιγότερο υγιεινό για τους σκύλους. Η μεγάλες ποσότητες αλατιού μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία στα επίπεδα των ηλεκτρολυτών, σε αφυδάτωση και ενδεχομένως σε διάρροια.

ΓΑΤΟΤΡΟΦΕΣ

Όχι ότι είναι αγαπητές από τους ίδιους τους σκύλους, αλλά οι γατοτροφές περιέχουν πρωτεΐνες και λιπαρά που έχουν στόχο τη διατροφή αποκλειστικά της γάτας. Τα επίπεδα πρωτεϊνών και λιπών μιας γατοτροφής είναι πολύ υψηλά για τη διατροφή και την υγεία ενός σκύλου.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ

Σίγουρα το έχετε ξανακούσει, όμως η σοκολάτα είναι ρητά απαγορευμένη στη διατροφή ενός σκύλου. Δεν περιέχει μόνο η καφεΐνη, που και από μόνη της είναι αρκετή για να βλάψει το σκύλο σας, αλλά και θεοβρωμίνη και θεοφυλλίνη που είναι τοξικές, προκαλούν λαχάνιασμα, εμετό, διάρροια και μπορούν να βλάψουν την καρδιά και το νευρικό του σύστημα.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑΤΑ ΕΛΑΙΟΥ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Τα εκχυλίσματα ελαίου εσπεριδοειδών μπορούν να προκαλέσουν εμετό.

ΚΑΦΕΣ

Δεν υπάρχει κάποιος λόγος να δώσετε στο σκύλο σας καφέ, ωστόσο πρέπει να ξέρετε πως, όπως προαναφέρθηκε και για τις σοκολάτες, η καφεΐνη σε περίπτωση κατάποσης είναι ένα πραγματικό δηλητήριο για το σκύλο σας.

ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΛΙΠΟΥΣ

Τα υπολείμματα λίπους μπορούν να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα σε έναν σκύλο.

ΩΜΑ ΨΑΡΙΑ

Τα ψάρια με τα οποία πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί είναι ο σολωμός και οι πέστροφες. Ο ωμός σολωμός μπορεί να αποβεί μοιραίος για το σκύλο σας στην περίπτωση που περιέχει το παράσιτο Nanophyetus salmincola. Το ίδιο το παράσιτο δεν είναι το επικίνδυνο για τους σκύλους, αλλά πολλές φορές μολύνεται από ένα βακτήριο που ονομάζεται Neorickettsia helminthoeca. Αν η διάγνωση γίνει εγκαίρως, ο σκύλος έχει μεγάλες πιθανότητες ανάκαμψης. Τα παραπάνω ψάρια ψημένα είναι ασφαλή καθώς το ψήσιμο σκοτώνει τα παράσιτα. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε γενικώς την κατανάλωση ωμού ψαριού οποιουδήποτε είδους.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Πρόκειται για κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων αγνοούν. Τα σταφύλια περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο ήπαρ του σκύλου και νεφρική ανεπάρκεια. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις σκύλων που πέθαναν από μια χούφτα σταφύλια, επομένως σε καμία περίπτωση μη τροφοδοτήσετε με αυτά το σκύλο σας.

ΨΗΤΟ Ή ΒΡΑΣΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να φράξει το έντερο του σκύλου σας. Το ίδιο το καλαμπόκι είναι εύπεπτο, αλλά το κοτσάνι μπορεί να κολλήσει το λεπτό έντερο και για την αφαίρεσή του χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση. Διαφορετικά μπορεί να αποβεί μοιραίο για το σκύλο. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζεται ότι μεγάλη ποσότητα καλαμποκιού μπορεί να διαταράξει το πεπτικό του σύστημα, οπότε να είστε προσεκτικοί και με μέτρο.

ΛΥΚΙΣΚΟΣ

Ο λυκίσκος είναι συστατικό της μπύρας και μπορεί να είναι τοξικός για τους σκύλους. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει λαχάνιασμα, αυξημένους καρδιακούς παλμούς, πυρετό, σπασμούς, ακόμα και θάνατο.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ορισμένα σκευασμάτα βιταμινών προορισμένα για τον άνθρωπο είναι κατάλληλα για κατανάλωση και από τους σκύλους. Ελέγξτε τα συστατικά τους και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Σε καμία περίπτωση μη τις χορηγήσετε χωρίς έλεγχο. Βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν σίδηρο καθώς ο σίδηρος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο πεπτικό τους σύστημα και να αποδειχτεί δηλητηριώδης για το συκώτι και τα νεφρά τους.

ΣΥΚΩΤΙ

Το συκώτι είναι καλό για τους σκύλους, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες. Περιέχει αρκετή βιταμίνη Α που μπορεί να δράσει αρνητικά στους μυς και στα οστά του σκύλου σας.

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ ΜΑΚΑΝΤΕΜΙΑ

Τα φουντούκια μακαντέμια περιέχουν μια τοξίνη που μπορεί να αναστείλει την κινητική δραστηριότητα και να προκαλέσει αδυναμία,  λαχάνιασμα, πρησμένα άκρα και τρέμουλο. Πέραν των προβλημάτων στο μυϊκό και νευρικό σύστημα μπορεί, επίσης, να προκληθεί βλάβη στο πεπτικό σύστημα.

ΓΑΛΑ & ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Μικρές δόσεις γαλακτοκομικών προϊόντων δεν πρόκειται να σκοτώσουν το σκύλο σας, αλλά μπορούν να τον κάνουν να αερίζεται ή να προκαλέσουν δυσάρεστα περιστατικά διάρροιας. Αυτό συμβαίνει λόγω της δυσανεξίας που έχουν οι σκύλοι στη λακτόζη. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη του ενζύμου λακτάση δεν επιτρέπει τον οργανισμό τους να αφομοιώσει σωστά τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το ίδιο συμβαίνει και με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων σήμερα. Προϊόντα χωρίς λακτόζη είναι ασφαλή.

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Όπως κάποια είδη μανιταριών είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο έτσι και για τους σκύλους. Καλό θα ήταν να μην τα μπλέκετε στη διατροφή του σκύλου σας.

ΛΩΤΟΙ, ΡΟΔΑΚΙΝΑ & ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ

Τα κουκούτσια των λωτών, των ροδάκινων και των δαμάσκηνων μπορούν να προκαλέσουν στο σκύλο σας εντερική απόφραξη και εντερίτιδα. Αν στην αυλή του σπιτιού σας έχετε δέντρα λωτού, ροδακινιές και δαμασκηνιές, σας εφιστούμε την προσοχή! Πρέπει είτε να απομακρύνεται από το σημείο τον σκύλο είτε να κόψετε το δέντρο.

ΦΥΛΛΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Τα φύλλα της ντομάτας περιέχουν οξαλικά (oxalates) που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το πεπτικό, το νευρικό και το ουροποιητικό σύστημα των σκύλων.

ΞΥΛΙΤΟΛΗ

Παρόλο που η κατανάλωση ξυλιτόλης δεν προκαλεί κάποιο εμφανές πρόβλημα στον άνθρωπο, είναι ιδιαιτέρως επιβλαβής για την υγεία ενός σκύλου. Ακόμα και σε μικρές ποσότητες μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα, να προκαλέσει σπασμούς, ηπατική ανεπάρκεια ακόμα και θάνατο. Περιέχεται συνήθως σε τσίχλες, καραμέλες, λιχουδιές με υποκατάστατα σακχάρων.

ΜΑΓΙΑ (ΣΚΕΤΗ Ή ΣΕ ΖΥΜΗ)

Όπως η μαγιά φουσκώνει το ψωμί έτσι μπορεί να φουσκώσει και στο στομάχι του σκύλου σας, αν αυτός την καταναλώσει. Σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αέρια και μικρή δυσφορία. Μεγάλη ποσότητα αερίων μπορεί ακόμα και να σπάσει το στομάχι και τα έντερα ενός σκύλου.[/bs_well]

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ:

Animalcity.gr - Εικονογράφιμα

ΚΡΑΤΗΣΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΣΑΣ:

  • Παλιό φαγητό. Αν εσάς δε σας αρέσει ένα παλιό ή μουχλιασμένο φαγητό, γιατί να αρέσει στο σκύλο σας; Τα βακτήρια μιας χαλασμένης τροφής περιέχουν τοξίνες ιδιαιτέρως επιβλαβείς για την υγεία ενός σκύλου. Να προτιμάτε φρέσκες, καλής ποιότητας τροφές κατάλληλες πάντα για σκύλους.
  • Αποφάγια. Είναι σίγουρα πολύ δύσκολα να κρατήσε το σκύλο σας μακριά από το πιάτο σας όταν αυτός σας παρακολουθεί να απολαμβάνετε το γεύμα σας μπροστά του. Αν, όμως, τους δίνετε από το πιάτο και τα αποφάγια σας, σίγουρα αυτό δεν οδηγεί σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Παρόλα αυτά, στην περίπτωση που αποφασίσετε να του δώσετε μια μικρή μερίδα, σιγουρευτείτε ότι δεν περιέχει κάποιο επιβλαβές συστατικό όπως επίσης και μικρά κόκκαλα και λίπος.
  • Ανθρώπινα Σνακ. Αποφύγετε σε κάθε περίπτωση να ταΐζετε το σκύλο σας με ανθρώπινα σνακ. Τα πατατάκια, για παράδειγμα, περιέχουν συνήθως αλάτι ή μπορεί να περιέχουν σκόρδο και κρεμμύδι που όπως προαναφέραμε είναι επιβλαβή για τους σκύλους. Τα μπισκότα μπορεί να περιέχουν σοκολάτα ή σταφίδες κ.ο.κ. Προτιμήστε λιχουδιές φτιαγμένες ειδικά για σκύλους που υπάρχουν σε πολλά καταστήματα.

ΑΣΦΑΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΦΑΓΗΤΑ

Μερικές φορές είναι δύσκολο να αντισταθούμε και μπαίνουμε στο πειρασμό να δώσουμε στο σκύλο μια περιστασιακή ανθρώπινη λιχουδιά. Αν θέλετε να ανταμείψετε το σκύλο σας με κάτι από το τραπέζι βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε επιλέξει κάτι που είναι ασφαλές… Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τη λίστα με τα ασφαλή ανθρώπινα φαγητά.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

407
17 shares, 407 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *