Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος σκύλος;


418
4 shares, 418 points

δαγκωμα σκυλου

Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος σκύλος;

Κάθε φορά που ένας σκύλος σκοτώνει κάποιον άνθρωπο, γίνεται πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Ωστόσο, δεν είναι πραγματικά τόσο πιθανό, όσο νομίζετε. Είναι 226 φορές πιο πιθανό να σκοτωθείτε καθώς περπατάτε στο δρόμο και 650 φορές πιο πιθανό από τροχαίο, πάρα από ένα σκυλί. Βέβαια, κανείς δεν έχει προσπαθήσει να θέσει εκτός νόμου τα πόδια ή τα αυτοκίνητα, αλλά δημιουργούνται όλο και περισσότεροι νόμοι που απαγορεύουν ορισμένα είδη σκύλων.

Ποιος νομίζετε ότι είναι ο πιο επικίνδυνος σκύλος στο κόσμο;

Εάν η απάντηση σας είναι μια συγκεκριμένη ράτσα ή κάθε ράτσα, τότε κάνετε λάθος. Το πιο επικίνδυνο σκυλί στον κόσμο είναι αυτό που έχει γίνει έτσι με τη βοήθεια του ανθρώπου και αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς κοιτώντας απλά μόνο ένα Πίτμπουλ.

Εκατοντάδες χρόνια πριν, η κύρια δουλειά του Πίτμπουλ ήταν να φρουρεί το σπίτι. Συγκεκριμένα, φυλούσαν τα παιδιά, ακόμα και βρέφη και συχνά το έκαναν χωρίς καμία επίβλεψη. Είχαν κερδίσει επάξια τη φήμη τους ως σκυλιά φύλακες και ιστορίες επίθεσης σε ανθρώπους ήταν ανήκουστες. Πριν από τη δεκαετία του ’80, υπάρχει μόνο ένα περιστατικό, το 1947, όταν μια ομάδα από Πίτμπουλ σκότωσε μια γυναίκα, αλλά ο μόνος λόγος που το έκαναν ήταν ότι ένας άνθρωπος τα έβαλε να το κάνουν.

Τα πράγματα άλλαξαν μετά τη δεκαετία του ’80 όταν δύο νέες μόδες ήρθαν στην επιφάνεια, οι μάχες σκύλων και οι συμμορίες. Σε αυτές τις δραστηριότητες δεν χρησιμοποιούνταν μόνο Πίτμπουλ, αλλά και γερμανικοί ποιμένες, Ροτβάιλερ και Μολοσσοί. Τα σκυλιά που έκαναν μάχες, εκπαιδεύονταν στην επίθεση, ενώ αυτά στις συμμορίες εκπαιδεύονταν για τη παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και την ασφάλεια των αφεντικών.

Η φήμη αυτή σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με τη ράτσα. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να είχαν χρησιμοποιήσει σκύλους του Αγίου Βερνάρδου ή Λαμπραντόρ, για να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ακόμα και Τσιουάουα μπορούν να εκπαιδευτούν και να δείξουν την ίδια μορφή επιθετικότητας.

Φυσικά, όσο μεγαλύτερο είναι το σκυλί, τόσο πιο επικίνδυνο είναι μιας και οι μεγαλύτερες δαγκωματιές είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρες. Αλλά οι άνθρωποι δεν σκοτώνονται μόνο από μεγάλα σκυλιά. Άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από Μπιγκλ, ακόμα και από Πομεράνιαν. Αν έχετε δει ποτέ ένα Πομεράνιαν, είναι πολύ δύσκολο να φανταστείτε ότι αυτό το σκυλί μπορεί να σκοτώσει. Κάθε σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός, ακριβώς όπως και κάθε σκυλί μπορεί να είναι ισορροπημένο. Το πιο σημαντικό δεν είναι η ράτσα αλλά το παρελθόν του σκύλου και ο άνθρωποι που εμπλέκονται.

Για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση χρειάζεται εκπαίδευση. Κατ’ αρχάς, οι άνθρωποι θα πρέπει να μάθουν ότι ο σκύλος δεν έχει γεννηθεί για να είναι δολοφόνος. Αυτή η ανάγκη καταργείται από τη στιγμή που τον εξημερώνεις και δε χρειάζεται πλέον να κυνηγήσει για να επιβιώσει.

Δεύτερον, θα πρέπει να διδαχτεί στους ανθρώπους ότι η συμπεριφορά ενός σκύλου είναι το αποτέλεσμα της ενέργειας των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω του. Ήρεμοι ιδιοκτήτες έχουν και ήρεμα σκυλιά.

Φυσικά, εννοείται πως ορισμένες ράτσες έχουν και συγκεκριμένα ένστικτα. Για παράδειγμα τα τσοπανόσκυλα και τα Σπάνιελ κυνηγούν, αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση, η ανάγκη τους αυτή μπορεί να εκπληρωθεί χωρίς να μετατραπεί σε επιθετικότητα ή εμμονή.

Δεν υπάρχουν προβληματικές ράτσες, αυτό είναι ένας μύθος. Η συμπεριφορά του σκύλου αρχίζει και τελειώνει με τον άνθρωπο.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

418
4 shares, 418 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *