Οι 10 πιο έξυπνες ράτσες σκύλων


404
2 shares, 404 points

Animalcity.gr - Οι 10 πιο έξυπνες ρατσες σκυλων

Οι 10 πιο έξυπνες ράτσες σκύλων

Ορισμένες ράτσες σκύλων θεωρούνται “εξυπνότερες” ή -καλύτερα- πιο εκπαιδεύσιμες από ότι άλλες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως είναι λιγότερο πιθανό να μπλέξουν σε μπελάδες.

Ποιος δε θα ήθελε έναν έξυπνο σκύλο; Οι έξυπνοι σκύλοι τείνουν να εκπαιδεύονται ευκολότερα και δίνουν στον ιδιοκτήτη τους την ευκαιρία για καύχημα. Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή ενός κατοικίδιου. Τα εξυπνότερα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν γρηγορότερα προβλήματα συμπεριφοράς από ότι άλλες ράτσες σκύλων.

Ο Bonnie V. Beaver, κτηνίατρος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας, αναφέρει πως οι διάφορες ράτσες σκύλων έχουν αναπτυχθεί με σκοπό να αναδείξουν ορισμένα χαρακτηριστικά στα ζώα. Αυτό σημαίνει πως ορισμένες ράτσες σκύλων είναι έξυπνες στο να κάνουν κάποια πράγματα, ενώ άλλες όχι.

“Πάρτε ως παράδειγμα τα Μπόρντερ Κόλλευ (Border Collie), σκυλιά που ανατράφηκαν για να συνοδεύουν κτηνοτρόφους. Αν τα βάλετε να σύρουν κάποιο όχημα, πιθανόν να μην είναι αποδοτικά στην εργασία αυτή”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Να είστε συνειδητοποιημένοι πως ένας ευφυής και υγιής σκύλος είναι συνήθως πολύ δραστήριος και με μια καθιστική ζωή στο σπίτι ή στο διαμέρισμα μπορεί να προκύψουν προβλήματα.

“Αν και τα Μπόρντερ Κόλλευ είναι πολύ υπάκουα, διαθέτουν και υψηλό επίπεδο ενέργειας που σημαίνει πως πρέπει πάντα να υπάρχει κάτι που να τα κρατά απασχολημένα. Αν δε τους δώσεις την ευκαιρία να ασχοληθούν με κάτι, θα σκαρφιστούν δικές τους ασχολίες.”

“Τα Μπόρντερ Κόλλευ είναι από τις πιο δημοφιλείς ράτσες σκύλων, αλλά και μία από τις πιο κοινές ράτσες με προβλήματα συμπεριφοράς. Η ζωή σε ένα διαμέρισμα δε μπορεί να τα διατηρήσει υγιή”.

Αν ψάχνετε έναν έξυπνο και υγιή σκύλο η λίστα αυτή είναι η κατάλληλη. Η παρακάτω λίστα προτείνει τις 10 θεωρητικά πιο έξυπνες ράτσες σκύλων:

Animalcity.gr - Border Collie IconΜπόρντερ Κόλλευ (Border Collie). Ανατράφηκαν ως βοσκοί προβάτων και έχουν πολλή ενέργεια. Χρειάζονται αφθονία άσκησης και ανοικτό χώρο για να τρέχουν.

 

Animalcity.gr - German Pinscher IconΝτόπερμαν Πίντσερ (Coberman Pinscher). Αυτή η ράτσα σκύλων είναι υπάκουη και προσφέρει προστασία στον ιδιοκτήτη, αλλά χρειάζεται τακτική άσκηση.

 

Animalcity.gr - Australian Cattle Dog IconΑυστραλιανό Κατλ (Australian Cattle Dog). Τα αυστραλιανά κατλ ανατράφηκαν για να μαζεύουν και να κατευθύνουν κοπάδια βοοειδών και είναι πολύ έξυπνα. Ωστόσο, χρειάζονται πολλή άσκηση και δραστηριότητες να απασχολούνται όπως κατάρτιση ευκινησίας.

Animalcity.gr - German Shepherd IconΓερμανικός Ποιμενικός (German Shepherd). Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι μια αξιαγάπητοι ράτσα σκύλων που αγαπά πολύ τα παιδιά. Όπως και οι παραπάνω ράτσες έτσι και αυτή έχει ανάγκη από τακτική σωματική δραστηριότητα.

 

Animalcity.gr - Golden Retriever IconΓκόλντεν Ριτρίβερ (Golden Retriever). Πρόκειται για μια ράτσα σκύλων που χρησιμοποιείται στο κυνήγι και βοήθα στην αναζήτηση και στις αποστολές διάσωσης. Τα Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι φιλικά και τους αρέσει να ευχαριστούν τον ιδιοκτήτη τους. Χρειάζονται και αυτά τακτική άσκηση.

Animalcity.gr - Labrador Retriever IconΛαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever). Η ράτσα αυτή χρησιμοποιείται πολύ σε “μεγάλες” δουλειές. Σκύλοι – οδηγοί τυφλών ατόμων, σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών σε αστυνομικές υπηρεσίες και ομάδες διάσωσης και έρευνας είναι οι πιο σημαντικές δραστηριότητες που λαμβάνουν μέρος. Είναι ενεργητικά, με υψηλό ταπεραμέντο και πολύ εκπαιδεύσιμα.

Animalcity.gr- Rottweiler IconΡοττβάιλερ (Rottweiler). Τα Ροττβάιλερ είναι μια υπάκουη ράτσα σκύλων που χρησιμοποιούνται ως κτηνοτρόφοι, ως σκύλοι θεραπείας, αλλά και στην αστυνομία. Είναι αξιαγάπητα για τους ιδιοκτήτες τους και τους προσφέρουν προστασία. Ωστόσο, θέλουν προσοχή, γιατί είναι αρκετά δύσκολοι με τους ξένους. Οι ειδικοί συστήνουν απαραίτητα την κοινωνικοποίηση αυτών των σκύλων και την κατάρτιση της υπακοής. Τα Ροττβάιλερ πρέπει να ασκούνται καθημερινά.

Animalcity.gr - Poodle IconΚανίς (Poodle). Τα Κανίς είναι σκυλιά όμορφα, έξυπνα και δραστήρια. Μπορούν να επιβιώσουν ακόμα και σε μικρών διαστάσεων σπίτια, αλλά έχουν την ανάγκη να είναι σε φόρμα.

 

Animalcity.gr - Shetland Sheepdog IconΣέτλαντ Ποιμενικός (Shetland Sheepdog). Αυτά τα σκυλιά – βοσκοί είναι πιστά και εξαιρετικά αφοσιωμένα στον ιδιοκτήτη τους. Μπορεί να είναι ντροπαλά με τους ξένους. Το καλύτερο περιβάλλον γι’ αυτά είναι οι φάρμες όπου προσπαθούν να προσφέρουν όσο μπορούν. Μπορούν να ζήσουν και μέσα στο σπίτι, αλλά έχουν ανάγκη από σωματική άσκηση.

Animalcity.gr - Papillon IconΠαπιγιόν (Papillon). Όπως και τα Κανίς, τα παπιγιόν μπορούν να ζήσουν σε σπίτια διαφόρων διαστάσεων. Θεωρούνται χαρούμενα και είναι πάντα σε επαγρύπνηση.

Το να έχει κανείς στο σπίτι του έναν υγιή σκύλο αξίζει πολύ περισσότερο από την ευφυΐα. Αν θέλετε έναν χαρούμενο και υγιή σκύλο, το καλύτερο είναι να διαλέξετε κάποια ράτσα με επίπεδο ενέργειας που αντιστοιχεί στον δικό σας τρόπο ζωής. Αν γυρνάτε από τη δουλειά κουρασμένοι και δεν αγαπάτε την άσκηση, καλύτερα να μη διαλέξετε μια ράτσα δραστήρια και με πολλή ενέργεια. Από την άλλη, αν ζείτε σε φάρμα ή στην εξοχή, ένας σκύλος υψηλής ενέργειας θα έχει σίγουρα στο περιβάλλον αυτό πολλές δραστηριότητες να τον κρατούν απασχολημένο.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

404
2 shares, 404 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *