Πως να φροντίσετε μια γάτα που έπαθε ηλεκτροπληξία


441
21 shares, 441 points

Πως να φροντίσετε μια γάτα που έπαθε ηλεκτροπληξία

Πως να φροντίσετε μια γάτα που έπαθε ηλεκτροπληξία

Σε αντίθεση με τις ενήλικες γάτες, τα γατάκια είναι σπάνια θύματα ηλεκτροπληξίας. Τα μικρά είναι πιο περίεργα και μπορούν να μασήσουν σχεδόν τα πάντα. Αν το στόμα τους έρθει σε επαφή με τα δύο καλώδια του ρεύματος όχι μόνο θα πάθουν ηλεκτροπληξία αλλά δεν θα είναι και σε θέσει να απελευθερώσουν το καλώδιο.

Εξετάστε τη γάτα προσεκτικά. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη της καρδιάς και να συσσώρευση υγρά στους πνεύμονες. Αν το ρεύμα είναι ισχυρό, μπορεί να σταματήσει η καρδιά της γάτας και να χρειαστεί αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη για να ξεκινήσει να χτυπάει ξανά. Θα πρέπει ακόμα να ελέγξετε για σημάδια σοκ, όπως είναι τα λευκά ούλα, ταχυκαρδία και γρήγορη αναπνοή.

Αν η γάτα σας πέσει θύμα ηλεκτροπληξίας ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Αποσυνδέστε το καλώδιο πριν ακουμπήσετε τη γάτα.
  • Αν η γάτα δεν αναπνέει, ελέγξτε τους παλμούς της τοποθετώντας δύο δάχτυλα πίσω από τον αγκώνα της, στο κέντρο του στήθους.
  • Αν δεν χτυπάει η καρδιά της γάτας, χρειάζεται αμέσως καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Αν χτυπάει, εκτελέστε τεχνητή αναπνοή.
  • Σε περίπτωση που έχει κάποιο έγκαυμα στο στόμα από το καλώδιο, σκουπίστε την απαλά με υπεροξειδίου του υδρογόνου 3%. Μη χρησιμοποιήσετε οτιδήποτε άλλο.
  • Μεταφέρετε τη γάτα αμέσως στο κτηνίατρο.

Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

441
21 shares, 441 points

2 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Καλησπέρα, γατάκι 3+ μηνών έπαθε μάλλον ηλεκτροπληξία χθες από τη μπαταρία του αυτοκινήτου αφού πήρε μπροστά. Το γατάκι είχε τη συνήθεια να μπαίνει από κάτω στη μηχανή και να κοιμάται. Όλοι στην οικογένεια το ξέραμε και ανοίγαμε το καπό του αυτοκινήτου πάντα για να κοιτάξουμε. Χθες όμως που έφυγε βιαστικά ο αδερφός μου δε κοίταξε και αφού έκανε όπισθεν για να φύγει από το γκαράζ και σε καμιά δεκαριά πετάχτηκε από κάτω το γατάκι σε κατάσταση σοκ. Το πήρα το κοίταξα παντού και δεν είχε κάποιο τραύμα. Είχε παραλύσει και έτρεμε χτυπώντας γρήγορα η καρδιά του και τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα (όπως στη φωτό). Αφού το άφησα να ηρεμήσει για κάνα μισάωρο, σηκώθηκε και περπάτησε λίγο με λιγοστές δυνάμεις. Σήμερα έφαγε λίγο, ήπιε και νερό αλλά σχεδόν όλη την μέρα είναι ξαπλωμένο και κοιμάται και φαίνεται σαν να έχει χάσει δυνάμεις, γιατί δε μπορεί να ανέβει ένα πεζούλι εδώ στη αυλή και γενικά είναι βραδυκίνητο και αδιάθετο για οτιδήποτε. Θέλω να μου πείτε αν αυτά είναι φυσιολογικά συμπτώματα από ηλεκτροπληξία ή έχει κάτι άλλο και αν θα μπορέσει να αναρρώσει.

  2. Καλησπέρα Λάμπρο. Η ηλεκτροπληξία μπορεί να προκαλέσει εσωτερική βλάβη στον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα.

    Είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να ελεγχθεί η γάτα από κάποιο εξειδικευμένο κτηνίατρο (πράγμα το οποίο θα έπρεπε να συμβεί απευθείας μετά το συμβάν). Επιπλέον, μην χρησιμοποιήσετε καμία ανθρώπινη φαρμακευτική αγωγή γιατί μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.