Πως να φροντίσετε μια γάτα που έπαθε έγκαυμα
Οι γάτες, μιας και είναι περίεργες μπορούν πολύ εύκολα να υποστούν κάποιο ατύχημα. Ένα από αυτά είναι και το έγκαυμα. Έτσι είναι σημαντικό να γνωρίζεται πώς να φροντίσετε τη γατούλα σας σε μια τέτοια περίπτωση. Μια γάτα μπορεί να υποστεί πρώτου,δεύτερου ή τρίτου βαθμού εγκαύματα αλλά και χημικά εγκαύματα. Προϊόντα όπως καθαριστικά αποχέτευσης ή μπογιάς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα ή, σε περίπτωση κατάποσης, δηλητηρίαση. Για την αποφυγή ατυχημάτων αυτού του είδους, τα προϊόντα αυτά πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τις γάτες.
Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν πλησιάζετε μια γάτα που υποψιάζεστε ότι έχει ένα έγκαυμα. Για να παροχή κατάλληλης φροντίδας σε μια γάτα με έγκαυμα, χρησιμοποιήστε τις παρακάτω συμβουλές:
Πρώτου ή δεύτερου βαθμού εγκαύματα:
Τα προειδοποιητικά σημάδια για εγκαύματα πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν άθικτη γούνα,πόνο ή κόκκινο δέρμα με πιθανές φουσκάλες ενώ τα σημάδια για εγκαύματα δευτέρου βαθμού περιλαμβάνουν πόνο και μετατρέπουν το μαύρισμα σε πρήξιμο και φουσκάλες.
- Πλησιάστε τη γάτα. Αν αυτή είναι νευρική ή ανήσυχη συγκρατήστε την αν είναι απαραίτητο.
- Απλώστε κρύο νερό ή παγοκύστες στην καμένη περιοχή. Αφήστε τα σε επαφή με το δέρμα για 15 λεπτά. Μην απλώσετε αλοιφή ή βούτυρο.
- Εάν τα εγκαύματα καλύπτουν μεγάλο μέρος του σώματος ή βρίσκονται σε σημείο που η γάτα μπορεί να τα γλείψει,καλύψτε τα με αποστειρωμένη γάζα. Μην χρησιμοποιείτε βαμβάκι.
- Τυλίξτε με σχισμένα πανιά ή άλλο μαλακό υλικό γύρω από την γάζα και δέστε τα αρκετά σφιχτά για να τα κρατήσετε στη θέση τους.
- Μεταφέρετε τη γάτα στο κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.
Τρίτου βαθμού εγκαύματα:
Τα σημάδια για εγκαύματα τρίτου βαθμού περιλαμβάνουν την καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής του δέρματος ή της γούνας που τραβιέται έξω εύκολα. Επίσης, προσέξτε για για ενδείξεις σοκ,οι οποίες περιλαμβάνουν λευκά ούρα, ταχυκαρδία και δυσκολία στην αναπνοή.
- Προσεγγίστε τη γάτα προσεκτικά. Αν η γάτα σας είναι νευρική ή ανήσυχη,συγκρατήστε την. Μην απλώσετε αλοιφή ή βούτυρο.
- Απλώστε μια αποστειρωμένη γάζα πάνω από την καμένη περιοχή και όχι βαμβάκι.
- Τυλίξτε σκισμένα πανιά ή άλλο μαλακό υλικό γύρω από την γάζα και δέστε τα αρκετά σφιχτά για να τα κρατήσετε στη θέση τους.
- Μεταφέρετε τη γάτα στο κτηνίατρο αμέσως.
Χημικά εγκαύματα:
Τα σημάδια για χημικά εγκαύματα περιλαμβάνουν χημική οσμή(νέφτι,βενζίνη ή εντομοκτόνο), κοκκίνισμα του δέρματος και πόνος. Οποιαδήποτε εξωτερική έκθεση σε χημικές ουσίες μπορεί να γίνει μια εσωτερική δηλητηρίαση
- Πλησιάστε τη γάτα σας προσεκτικά.Αν είναι απαραίτητο συγκρατήστε τη.
- Πλύνετε καλά την περιοχή με ένα σαπούνι ή σαμπουάν και νερό. Κάντε σαπουνάδα και ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Επαναλάβετε όσες φορές χρειάζεται για να αφαιρέσετε την χημική ουσία. Μην χρησιμοποιήσετε διαλυτικά οποιουδήποτε είδους.
- Εφαρμόστε μια χαλαρωτική αντιβιοτική αλοιφή στην περιοχή.
- Καλέστε τον κτηνίατρο για περαιτέρω οδηγίες.
Βρήκα τον Ιανουάριο έναν αδέσποτο γατούλη καμμένο στο κεφάλι, στον λαιμό και στην πλάτη. Ξεκίνησα αντιβιοτική κρέμα. Η πληγή ήταν απίστευτη. Γούνα σε όλο αυτό το μέρος του σώματός του δεν υπάρχει πια. Τον Φεβρουάριο τού φόρεσα κολλάρο, για να μην ξύνεται και κάνει χειρότερα το κάψιμό του. Πράγματι, αυτή την στιγμή είναι τελείως καλά. Όλη η περιοχή αυτή είναι σκέτο δέρμα ροζ. Το πρόβλημα είναι ότι κάποια στιγμή, πιο παλιά, του έβγαλα το κολλάρο και την ίδια στιγμή ξύστηκε και ήταν σαν να του πέρασαν μαχαιριές στο σώμα. Ξανά από την αρχή, για να επουλωθεί όλη αυτή η καινούργια πληγή.. Τώρα είναι μια χαρά. Φοβάμαι όμως να του ξαναβγάλω το κολλάρο. Είναι σίγουρο ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να ξυστεί. Υπάρχει κάποιος να με βοηθήσει και να με συμβουλεύσει πάνω στο θέμα; Ευχαριστώ.