Πως να ξεκινήσετε με την εκπαιδευση κουταβιων
Μόλις πήρατε ένα νέο κουτάβι και θέλετε να το βγάλετε βόλτα να γνωρίσει τη νέα του γειτονιά. Δεν είναι κάτι σπουδαίο και δύσκολο, ε; Απλώς χρειάζεστε ένα λουρί και ένα κολάρο και μετά μπορείτε να βγείτε άφοβα μαζί στους δρόμους. Αν σκέφτεστε κάπως έτσι, εμείς σας λέμε πως βιάζεστε.
Ενώ είναι αλήθεια πως μπορείτε να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας να περπατά μαζί σας και να υπακούει τις εντολές σας από πολύ νεαρή ηλικία, μπορεί και να μην είστε ακόμα θετικός σε ένα τόσο μεγάλο “άνοιγμα” στον έξω κόσμο.
Οι κτηνίατροι, από τη μεριά τους, συνιστούν να κρατάτε το κουτάβι σας μακριά από πάρκα σκύλων και να αποφεύγετε το περπάτημα έξω στους δρόμους μέχρι αυτό να έχει κάνει όλα τα βασικά εμβόλια. Για παράδειγμα, ένα κουτάβι δε μπορεί να κάνει εμβόλιο κατά της λύσσας, αν δεν είναι τουλάχιστον 3 μηνών και δε θα έχει συμπληρώσει τις δόσεις του εμβολίου αυτού σε διάστημα λιγότερο των 16 εβδομάδων. Επομένως, ήδη βλέπετε πως χρειάζεται πολύς χρόνος μέχρι την κατάλληλη στιγμή, χρόνος που, όμως, είναι αρκετός για να συσσωρεύσει ενέργεια και να αποκτήσει κακές συνήθειες ένας σκύλος στην ανάπτυξη.
Παρακάτω σας παρέχουμε ορισμένες συμβουλές εκπαίδευσης του μικρού σας σκύλου σχετικά με τους περιπάτους τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε το διάστημα που είστε ακόμα “κολλημένοι” στο σπίτι.
ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟΥ ΤΟ ΚΟΛΑΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ
Ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του μπορεί το κουτάβι σας να αρχίσει να εξοικειώνεται με το κολάρο και το λουρί του. Περιμένετε μέχρι να κάνει κάτι θετικό όπως η να φάει το φαΐ του, να παίζει ή να σας πλησιάσει για να πάρει λίγη στοργή και τότε εμφανίστε και φορέστε του το κολάρο με το λουρί. Η βασική ιδέα είναι όχι μόνο να συνηθίσει να το φορά, αλλά να συνδέσει την παρουσία του στο λαιμό του με θετικά συναισθήματα. Στην περίπτωση που φέρει αντίσταση και πολεμά για να αφαιρέσει το λουρί, δοκιμάστε να του δώσετε κάποια λιχουδιά ή κάποιο παιχνίδι ώστε να ξεχαστεί και να το δεχτεί πιο άνετα.
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ
Το ότι δε θέλετε να διακινδυνεύσετε να βγάλετε το κουτάβι σας βόλτα στη γειτονιά πριν να έρθει η κατάλληλη στιγμή δε σημαίνει πως δε μπορείτε να περπατήσετε μαζί του μέσα στο σπίτι ή στην αυλή σας. Συνδέστε το λουρί στο κολάρο του και ξεναγήστε το στο χώρο σας ώστε να σας συνηθίζει ως οδηγό του. Αν έχετε αυλή, θα πρέπει να επωφεληθείτε το χρόνο που το κουτάβι σας χρειάζεται τουαλέτα φορώντας του το λουρί και κατευθύνοντάς το στο σημείο που εσείς θέλετε να πάει αντί να το αφήσετε να τρέχει όπου θέλει στην αυλή.
ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Είναι ιδανικό να είστε εσείς ο οδηγός του σκύλου σας όταν βγαίνετε για περίπατο, όμως αυτό είναι δύσκολο να το πετύχετε με έναν μεγάλο ενήλικα σκύλο. Αναμφισβήτητα δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για εκπαίδευση από τώρα που είναι μικρό κουτάβι. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να του φορέσετε το λουρί και να κάνετε μερικά βήματα. Στην αρχή, αναπόφευκτα θα σας τραβήξει και τότε εσείς θα πρέπει να στρίψετε και να περπατήσετε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Θα χρειαστείτε πολλά σταματήματα και ξεκινήματα, όμως τελικά θα συνηθίσει. Μπορείτε να ενισχύσετε την εκμάθηση επιβραβεύοντας το με επαίνους ή με λιχουδιές όταν σας ακολουθεί.
ΕΞΑΣΚΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ
Μέχρι τη στιγμή που το κουτάβι σας θα είναι έτοιμο για την πρώτη του εξωτερική βόλτα εσείς μπορείτε στο διάστημα μεταξύ του 3ου και του 6ου μήνα της ηλικίας του να ξεκινήστε την εκπαίδευσή του στην υπακοή. Ξεκινήστε με τις βασικές εντολές όπως “κάτσε”, “μείνε”, “έλα”, “κάτω” και βεβαιωθείτε ότι καθένας που ασχολείται, επίσης, με την εκπαίδευσή του είναι εξίσου συνεπής και χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις και τις ίδιες χειρονομίες. Διαφορετικά, είναι πολύ πιθανό ο σκύλος να βρεθεί σε σύγχυση.
Μία από τις καλύτερες μεθόδους εκμάθησης των βασικών εντολών είναι η “Ζήτησε, Πες και Δώσε εντολή”. Ζητήστε πρώτα από το σκύλο σας να κάνει κάτι, όπως “έλα”. Στη συνέχεια, πείτε του με σταθερή φωνή να έρθει, αν δεν το έχει κάνει ήδη με την πρώτη παρακίνηση. Αν συνεχίσει να μην υπακούει, τότε επαναλάβετε την εντολή και τραβήξτε τον προς το μέρος σας για να καταλάβει τι θα πει “έλα”. Ανεξάρτητα από το αν υπακούει μόνος του ή χρειάζεται και η δική σας παρέμβαση, μην παραλείπετε να τον επιβραβεύετε. Αυτό θα βοηθήσει την υλοποίηση της δράσης συνδέοντάς την με μια ανταμοιβή ώστε την επόμενη φορά να υπακούει αμέσως.
Συνεχίστε την εκπαίδευση και μείνετε συνεπείς. Πολύ σύντομα ο σκύλος σας θα σας υπακούει χωρίς καν να το σκεφτεί!
0 Σχόλια