Πως να ανακατευθύνετε έναν σκύλο


409
119 shares, 409 points

Animalcity.gr - Πως να ανακατευθύνετε έναν σκύλο

Πως να ανακατευθύνετε έναν σκύλο

Μία από τις σημαντικότερες ικανότητες ενός ιδιοκτήτη σκύλου για την πρόληψη της κακής του συμπεριφοράς είναι να γνωρίζει πώς να τον ανακατευθύνει πριν αυτός ενεργήσει. Η “ανακατεύθυνση” σημαίνει -με απλά λόγια- να αποσπάσει ο ιδιοκτήτης την προσοχή του σκύλου του, απ’ όπου κι αν επικεντρώνεται εκείνη τη στιγμή (ένας άλλος σκύλος ή άλλο ζώο, ένας θόρυβος, ένα πρόσωπο κτλ.), και να καταφέρει να τον στρέψει προς αυτόν.

Προσέξτε! Μη μπερδεύετε την ανακατεύθυνση με το μπλοκάρισμα. Το πρώτο προβλέπεται στην περίπτωση που τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου σας είναι χαμηλά και δεν εμπεριέχει επαφή. Το δεύτερο είναι απαραίτητο όταν τα επίπεδα ενέργειας του σκύλου σας είναι υψηλά (πάνω από 5 στα 10) και εμπεριέχει επαφή. Για παράδειγμα, το να παράξετε έναν ήχο όπως “Τσσςς” ή να τον φωνάξετε με το όνομά του είναι ανακατεύθυνση, ενώ το να τον αγγίξετε με το χέρι σας ή να του πατήσετε λίγο τα δάκτυλα τον μπλοκάρει.

Παρακάτω σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές σχετικά με το θέμα που εξετάζουμε:

Δημιουργείστε μια θετική συσχέτιση υπακοής και επιβράβευσης

Ο ιδανικός τρόπος για να συνεργαστεί στην ανακατατεύθυνσή του ο σκύλος σας είναι να συσχετίσετε τη θετική του αντίδραση και την υπακοή του με κάποιο αντάλλαγμα – επιβράβευση. Έτσι, θα καταφέρνετε πάντα να τον στρέφετε προς εσάς αφού, όταν ακούει τον ήχο, θα σκέφτεται ότι πρόκειται να πάρει κάτι καλό.

Η ανταμοιβή που θα χρησιμοποιήσετε στην οικοδόμηση αυτής της σχέσης εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του σκύλου σας. Σε μερικά σκυλιά αρέσουν οι λιχουδιές, άλλα θέλουν κάποιο παιχνίδι, ενώ υπάρχουν και κάποια που αρκούνται σε έναν απλό έπαινο. Μόλις καταλήξετε στην ανταμοιβή ξεκινήστε κάνοντας τον ήχο και κάθε φορά που ο σκύλος θα γυρνάει, επιβραβεύστε τον.

Μπορείτε, επίσης, να εξασκηθείτε με αυτόν τον τρόπο καλώντας το σκύλο σας από ένα άλλο δωμάτιο ή από κάποιο άλλο χώρο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πάντα και σε αυτό το κάλεσμά σας.

Ενίσχυση του ερεθίσματος χωρίς ανταμοιβή

Μόλις πετύχετε να κάνετε το σκύλο σας να ανταποκρίνεται σωστά σε κάθε σας κάλεσμα, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε να μη τον ανταμοίβετε πάντα με κάποιο δωράκι παρά μόνο με έναν έπαινο. Ο στόχος τώρα είναι να λαμβάνετε κάθε φορά απόκριση από αυτόν είτε πρόκειται να κερδίσει κάτι στο τέλος είτε όχι. Του διδάσκετε με αυτόν τον τρόπο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα μιας ανταμοιβής γι’ αυτό και είναι καλό να υπακούει πάντα στο άκουσμα της φωνής σας.

Αν ο σκύλος σας ξεκινήσει τις προβλέψεις, δείξτε του την ανταμοιβή του, αλλά θα πρέπει να περιμένει να ακούσει πρώτα το κάλεσμά σας για να έρθει σε εσάς. Αυτό θα ενισχύσει μέσα του την ιδέα ότι εσείς διατηρείτε τον έλεγχο στη μεταξύ σας σχέση.

Μάθετε πότε να την χρησιμοποιείτε

Το πιο σημαντικό κομμάτι στην εκμάθηση της ανακατεύθυνσης ενός σκύλου είναι να ξέρει κανείς πότε χρειάζεται να πράξει με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτή τη μέθοδο μόνο όταν είναι ανάγκη να αποτρέψετε το σκύλο σας από ενδεχόμενη κακή συμπεριφορά  και να αποφεύγετε να τη χρησιμοποιείτε άσκοπα επειδή έτσι θέλετε παρότι συμπεριφέρεται σωστά.

Για παράδειγμα, πρέπει να ανακατευθύνετε το σκύλο σας όταν τον βλέπετε έτοιμο να ορμήξει σε κάποιον, όταν γαβγίζει και δε το θέλετε, όταν πλησιάζει σε κάποιο άλλο σκυλί επικίνδυνα και ούτω καθεξής. Δεν χρειάζεται να επέμβετε σε περίπτωση που φιλικά χαιρετάει έναν άλλον σκύλο ή πλησιάζει κάπου με περιέργεια χωρίς να δείχνει επιθετικότητα ή φόβο.

Άσκοπες επεμβάσεις σας επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία του σκύλου σας,  λειτουργούν αντιφατικά, τον μπερδεύουν και οδηγούν σε ασυνέπεια.

Εξάσκηση, εξάσκηση και πάλι… εξάσκηση!

Χρησιμοποιείστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας για εξάσκηση στην ανακατεύθυνση, παρατηρείστε τις αντιδράσεις του και μάθετε πότε δείχνει να είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Να είστε συνεπείς με τις ανταμοιβές, αλλά μη το παρακάνετε.

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι η ανακατεύθυνση δεν γίνεται για να πει κανείς απλώς στο σκύλο του “Όχι!”, αλλά “Κοίταξέ με και αγνόησε τα υπόλοιπα”. Δεν τιμωρείτε το σκύλο για κάτι που ίσως είναι έτοιμος να κάνει, αλλά τον επιβραβεύετε για να μη το κάνει. Με σωστά βήματα θα καταφέρετε να γίνεται εσείς οι ίδιοι η ανταμοιβή του σκύλου σας!


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

409
119 shares, 409 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *