Πως αναπνέουν τα ψάρια;


392
392 points

Πως αναπνέουν τα ψάρια

Πως αναπνέουν τα ψάρια;

Τα πνευμόνια των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, πρέπει να είναι στεγνά και άδεια από υγρά για να λειτουργήσουν σωστά. Όταν παίρνουμε μια ανάσα, οι πνεύμονες τραβούν το οξυγόνο από τον αέρα και το μεταφέρουν στα κύτταρα του σώματος.

Έτσι, οι πνεύμονες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν πολύ καλά για ένα ψάρι, επειδή μια υποβρύχια αναπνοή θα τους γέμιζε με νερό και θα ήταν άχρηστοι. Παρ ‘όλα αυτά, τα ψάρια χρειάζονται και αυτά οξυγόνο για να ζήσουν. Για να το καταφέρουν λοιπόν, βασίζονται σε ειδικά όργανα που ονομάζονται «βράγχια».

Τα βράγχια είναι φτερωτά όργανα γεμάτα από αιμοφόρα αγγεία. Ένα ψάρι αναπνέει με τη λήψη νερού από το στόμα και αναγκάζοντάς το να περάσει από τα βράγχια. Καθώς αυτό περνάει μέσα από τα λεπτά τοιχώματα, το διαλυμένο οξυγόνο περνάει στο αίμα και ταξιδεύει στα κύτταρα του ψαριού.

Αν τα ψάρια αναπνέουν υποβρύχια, τότε γιατί κάποια, όπως τα δελφίνια και οι φάλαινες, κολυμπούν στην επιφάνεια του ωκεανού;

Επειδή τα δελφίνια και οι φάλαινες δεν είναι ακριβώς ψάρια. Είναι θηλαστικά, όπως και οι άνθρωποι και έχουν πνεύμονες για την αναπνοή του αέρα. Όταν μια φάλαινα ή ένα δελφίνι βρίσκονται στην επιφάνεια, αναπνέουν από μια τρύπα στη κορυφή του κεφαλιού.

Μερικά γεγονότα για τα ψάρια:

  1. Υπάρχουν περισσότερα είδη ψαριών από όλα τα είδη αμφιβίων, ερπετών, πτηνών και θηλαστικών μαζί.
  2. Τα ψάρια υπάρχουν στη γη για περισσότερα από 450 εκατομμύρια χρόνια.
  3. Το μεγαλύτερο ψάρι είναι η μεγάλη φάλαινα καρχαρίας, η οποία μπορεί να φτάσει πάνω από 15 μέτρα.

Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

392
392 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *