Πατώντας κουμπιά


380
76 shares, 380 points

Animalcity.gr - Πατώντας κουμπιά

Πατώντας κουμπιά

Ας φανταστούμε ένα πείραμα. Σας έβαλαν σε ένα δωμάτιο με ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί. Δεν θα σου πω τι πρόκειται να συμβεί, αλλά είσαι άνθρωπος και είσαι περίεργος, έτσι πατάς το κουμπί και εμφανίζεται ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ από μια σχισμή.

« Ω, είναι πολύ καλό πράγμα να πατάς το κουμπί », θα λέγατε. Έτσι το πατάτε ξανά και ξανά για να πάρετε περισσότερα. Αλλά, όσο πατάτε το κουμπί, περίεργα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν. Μερικές φορές δεν βγαίνουν χρήματα, άλλες φορές βγαίνει ένα μηχανικό χέρι και σας τα παίρνει ή νερό μπορεί να σας πιτσιλίσει από τη σχισμή.

Ξαφνικά, δεν είστε και τόσο σίγουροι αν το πάτημα του κουμπιού είναι και τόσο καλό. Θα μπορούσε να είναι, αλλά τώρα πρέπει να καταλάβετε πότε είναι καλύτερα και πότε χειρότερα να το πατήσετε. Απογοητευτικό, έτσι δεν είναι; Αλλά έτσι ακριβώς είναι το πως αισθάνεται το σκυλί σας όταν δεν είστε συνεπείς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνετε στο σκύλο σας μια λιχουδιά κάθε φορά που κάνει ένα κόλπο. Στη ιδανική περίπτωση, η ανταμοιβή του σκύλου σας γίνεται η ευτυχία σας. Αντ ‘αυτού, πρέπει να δημιουργήσετε κανόνες, να θέσετε όρια και περιορισμούς και στη συνέχεια να τους εφαρμόσετε.

Στο ανθρώπινο πείραμα παραπάνω, σς πούμε ότι δεν θέλαμε να πατήσετε το κουμπί. Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε να σας βρέξει το μηχάνημα από τη πρώτη φορά, ή να σας χτυπήση ρεύμα. Θα καταλαβαίνατε αμέσως ότι το πάτημα του κουμπιού είναι ένα κακό πράγμα.

Αλλά μια μέρα, εκεί που βαριέστε και δεν δίνετε προσοχή, πατάτε το κουμπί και βγαίνουν 100 ευρώ. Και ίσως το να πέρνετε χρήματα περιστασιακά είναι αρκετό για να ρισκάρετε να δοκιμάσετε ξανά.

Στη σκυλίσια έκδοση, έχετε δημιουργήσει τον κανόνα ότι το σκυλί σας δεν κάνει να κάθετε στο καναπέ, και τα πήγατε αρκετά καλά με την εκπαίδευση. Κάθε φορά που ο σκύλος προσπαθεί να ανέβει, τον σταματάτε και τον κατεβάζετε κάθε φορά. Αυτό, σιγά-σιγά δημιουργεί ένα αόρατο φράγμα γύρω από το καναπέ που τον ορίζει ως περιoxή σας.

Μέχρι εδώ καλά. Αλλά τη πρώτη φορά που βλέπετε το σκύλο σας στο καναπέ και δεν δίνετε σημασία, είναι σαν πήρε 100 ευρώ πατώντας το κουμπί. Ίσως ήταν αφηρημένος ή ξέχασε το κανόνα, αλλά έτσι δημιουργήσατε μια κατάσταση στην οποία ο σκύλος δεν γνωρίζει τι θα πάρει πατώντας το κουμπί, αλλά θα άξιζε να ρισκάρει.

Αυτός είναι ο λόγος που η συνέπεια έχει μεγάλη σημασία και απαιτεί δέσμευση. Το να είστε ένας σωστός ηγέτης είναι σαν να είστε σε δίαιτα. Θα δείτε αποτελέσματα μόνο αν είστε τυπικοί. Αν κλέψετε ή ακολουθείτε το πρόγραμμα μόνο μερικές φορές, τότε θα πετύχετε ακριβώς το αντίθετο.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά είναι περίεργα και θα δοκιμάσουν τους κανόνες όποτε μπορούν. Όταν μια κακή συμπεριφορά δεν έχει συνέπειες, ένας σκύλος είναι πιθανό να το κάνει ξανά.

Έτσι, όταν δημιουργείτε έναν κανόνα, είναι στο χέρι σας να τον επιβάλλετε πάντα. Διαφορετικά, το σκυλί σας θα μπερδευτεί, θα απογοητευτεί και θα αρχίσει να πιέζει τα κουμπιά σας.

Μείνετε συνεπείς και ψύχραιμοι.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

380
76 shares, 380 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *