Ο σκύλος μου με δάγκωσε, τώρα τι;


407
124 shares, 407 points

Animalcity.gr - Με δάγκωσε ο σκύλος μου

Ο σκύλος μου με δάγκωσε, τώρα τι;

Δεν έχει σημασία πόσο κοντά βρίσκεστε με το σκύλο σας, μερικές φορές μπορεί να συμβεί το απροσδόκητο και να σας δαγκώσει. Και τώρα τι; Το πρώτο βήμα φυσικά, είναι να μείνετε ήρεμη. Αυτό δεν είναι το τέλος της σχέσης σας και δεν σημαίνει ότι το σκυλί σας έχει μετατραπεί σε επιθετικός δολοφόνος. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να δαγκώσει ένα σκυλί και για να βρείτε τη λύση, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε την αιτία.

Αν ο σκύλος σας είναι ακόμα ένα κουτάβι και ξαφνικά σας δαγκώσει τον αντίχειρα, μην ανησυχείτε. Όλα τα κουτάβια περνούν από αυτή τη φάση, και αυτή είναι η τέλεια ευκαιρία για να διορθώσετε τη συμπεριφορά έτσι ώστε να μειωθεί στο μέλλον.

Αλλά τι γίνεται αν το σκυλί σας δεν είναι ένα κουτάβι; Υπάρχουν πέντε λόγοι για τους οποίους μπορεί ένας σκύλος να δαγκώσει:

  • Μητρικό ένστικτο – μητέρα με κουτάβια.
  • Πόνος – ιατρικό θέμα.
  • Κτητικότητα – προσπαθήσατε να πάρετε κάτι μακριά.
  • Φόβος – τρομάξατε το σκύλο.
  • Παιχνίδι/άσκηση – παίζατε ένα επιθετικό παιχνίδι.

Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά παρακάτω:

Μητρικό ένστικτο.

Τα δύο πρώτα είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Είναι το σκυλί σας μητέρα με κουτάβια; Σεβαστείτε το χώρο της και αφήστε την ίδια να ασχοληθεί με τα κουτάβια, μέχρι αυτά να είναι έτοιμα να βρίσκονται γύρω από άλλους ανθρώπους.

Κτητικότητα.

Αυτό είναι το είδος του δαγκώματος που συμβαίνει όταν προσπαθείτε να πάρετε κάτι μακριά από το σκύλο, όπως ένα παιχνίδι ή φαγητό. Αυτή δεν είναι τυχαία ή αυθόρμητη αντίδραση. Το σκυλί σας ανταποκρίνεται με κυριαρχία και άμυνα και είναι το είδος του δακγώματος που εάν δεν διορθωθεί, μπορεί να μετατραπεί σε επιθετικότητα.

Πόνος.

Βρίσκετε ο σκύλος σας σε πόνο; Αν σας δάγκωσε και δεν ισχύει κανένας από τους άλλους λόγους, ήρθε η ώρα να κάνετε μια επίσκεψη στο κτηνίατρο. Τα σκυλιά είναι πολύ καλοί στο να κρύβουν τον πόνο, αλλά αν αγγίξετε ένα ευαίσθητο σημείο, μπορούν να αντιδράσουν ενστικτωδώς με ένα προειδοποιητικό δάγκωμα. Ο κτηνίατρος μπορεί να καθορίσει αν ο σκύλος σας πονάει ή αν έχει κάποια άλλη νευρολογική πάθηση που προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά. Επίσης καλό θα ήταν να ρίξετε και μια ματιά σε αυτό το άρθρο.

Φόβος.

Αν ο σκύλος σας δαγκώσει επειδή φοβάται, τότε θα πρέπει να χτύσετε την εμπιστοσύνη στη σχέση σας. Μπορεί να έγινε απλά μια φορά – για παράδειγμα, μετακινηθήκατε προς αυτόν πολύ γρήγορα ή καθίσατε κοντά του ενώ κοιμόταν. Αλλά αν δεν κερδίσετε την εμπιστοσύνη του σκύλου, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα πιο συχνά και ο καθένας μπορεί να είναι ο στόχος.

Παιχνίδι/άσκηση.

Όταν ένας σκύλος δαγκώνει πάνω στο παιχνίδι, συνήθως γίνεται κατά λάθος. Ο σκύλος μπορεί να στόχευε το σχοινί και να αστόχησε χτυπώντας το χέρι σας. Αν όμως αυτό συμβεί παραπάνω από μία φορά, πρέπει να προσαρμόσετε το παιχνίδι. Αντί να παίζεται κάποιο επιθετικό παιχνίδι, εκπαιδεύστε το σκύλο με κάτι πιο ήρεμο. Επιπλέον, αν ο σκύλος σας είναι υπερκινητικός, θα βοηθούσε αρκετά αν περιορίζατε αυτή τη συμπεριφορά.

Τι μπορείτε να κάνετε επιπλέον;

Εξάσκηση υπακοής.

Αυτή είναι μια καλή στιγμή για να διδάξετε στο σκύλο σας την εντολή «Άφησέ το», πράγμα που σημαίνει ότι ο σκύλος θα πρέπει να βάλει κάτω και να απομακρύνει οτιδήποτε έχει στο στόμα του. Δείτε σε αυτό το άρθρο πως να το κάνετε.

Πρόληψη για την επιθετικότητα του φαγητού.

Μόλις μάθετε στο σκύλο σας την εντολή «άφησέ το», πλησιάστε τον καθώς τρώει και ρίξτε μέσα στο μπολ μερικές λιχουδιές υψηλής αξίας – επαναλάβετε από καιρό σε καιρό ενώ τρώει. Η ιδέα είναι ότι ο σκύλος σας θα συνδέσει τους ανθρώπους που πλησιάζουν το μπολ με καλά πράγματα, καθώς παίρνει ιδιαίτερη φροντίδα.

Μείνετε ήρεμοι.

Οι άνθρωποι χειρίζονται το κόσμο ως επί το πλείστον με τα χέρια τους, ενώ οι σκύλοι με το στόμα. Περιττό να πούμε ότι τα δόντια του σκύλου είναι πολύ πιο κοφτερά από τα ανθρώπινα δάχτυλα, έτσι ακούσια ή τυχαία δαγκώματα μπορεί να συμβούν. Απλά θυμηθείτε, αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας, προσπαθήστε να βρείτε τι το προκάλεσε και στη συνέχεια λάβετε τα σωστά μέτρα για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του.

Σας δάγκωσε ποτέ το ίδιο σας το σκυλί; Πως το χειριστήκατε; Αφήστε μας ένα σχόλιο.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

407
124 shares, 407 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *