Οι 10 καλύτεροι σκύλοι φύλακες


404
3 shares, 404 points

Animalcity.gr - Οι 10 καλύτεροι σκυλοι φυλακες

Οι 10 καλύτεροι σκυλοι φυλακες

Από την αρχαιότητα, ένα από τα κύρια καθήκοντα του εξημερωμένου σκύλου ήταν να προστατεύει τους ιδιοκτήτες και να τους φρουρεί από ανεπιθύμητους ανθρώπους ή ζώα. Αν και πολλοί από τους σύχρονους σκύλους θα ενεργήσουν ενστικτωδώς ως προστάτες του σπιτιού, υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές που είναι γνωστές για τη κατοχή χαρακτηριστικών που απαιτούνται για να αποκρούσουν καλύτερα τις ανεπιθύμητες εισβολές.

Λόγω της σωματικής τους δύναμης, το θάρρος, τη πίστη και την αντοχή στον πόνο, οι ειδικοί θεωρούν τους δέκα παρακάτω σκύλους ως τους καλύτερους σκύλους φύλακες.

1. Μπουλμαστίφ (Bullmastiff). Αυτή η φυλή είναι γνωστή για τη φυσική αντοχή της, το ένστικτο προστασίας, της γενναιότητας και της ακραίας πίστης στην οικογένεια. Αν ένας εισβολέας διασχίσει τη πορεία του, ένα Μπουλμαστιφ θα χρησιμοποιήσει τη δύναμή του για να τον εμποδίσει. Ωστόσο, μιας και η φυλή είναι πολύ υπάκουα, το Μπουλμαστίφ κάνει και για σκύλο συντροφιάς.

2. Ντόμπερμαν (Doberman Pinscher). Αν έχετε κάτι πολύτιμο που προσπαθείτε να προστατεύσετε, το ντόμπερμαν είναι ένας σκύλος φύλακας για εσάς. Αυτή η φυλή είναι απίστευτα γρήγορη και είναι σε θέση να φτάσουν τον εισβολέα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γνωστή και ως η πέμπτη πιο έξυπνη ράτσα σκύλου στο κόσμο, τα Ντόμπερμαν είναι άφοβα, πιστά και πάντοτε σε εγρήγορση.

3. Ροττβάιλερ (Rottweiler). Τα ροττβάιλερ εκτρέφονταν αρχικώς για την προστασία βοοειδών. Πλέον θεωρούνται αδιάκοποι και αμείλικτοι προστάτες της οικογένειας στην οποία ανήκουν. Είναι μια έξυπνη φυλή, εξαιρετικά πιστή στους ιδιοκτήτες της. Τα ροττβάιλερ είναι απόμακρα με όποιον δε γνωρίζουν, όμως αν γίνει μια σωστή γνωριμία, προσαρμόζονται και μαθαίνουν πολύ γρήγορα.

4. Κόμοντορ (Komondor). Τα κόμοντορ χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά για προστασία στα κοπάδια προβάτων. Διαθέτουν φυσική ικανότητα παροχής προστασίας. Είναι σκύλοι δραστήριοι, θαρραλέοι, πιστοί και γνωστοί για την αξιοπρέπεια και την αντοχή τους. Αν κοινωνικοποιηθούν σωστά και εκπαιδευτούν στην υπακοή, μπορούν να γίνουν πολύ αφοσιωμένα κατοικίδια.

5. Πούλι (Puli). Τα πούλι είναι γνωστά για την καχύποπτη φύση τους. Είναι πάντα σε εγρήγορση και γαβγίζουν κάθε φορά που αντιλαμβάνονται κάτι έξω από τα συνηθισμένα ειδοποιώντας τον ιδιοκτήτη τους. Είναι μια ράτσα πολύ έξυπνη και χρειάζεται συνεχή συντροφιά. Ταιριάζουν απόλυτα σε οικογένειες με δραστήριο τρόπο ζωής αφού τους αρέσει η πεζοπορία, το τρέξιμο και οι υπαίθριες δραστηριότητες.

6. Γιγάντιο Σνάουτσερ (Giant Schnauzer). Τα γιγάντια σνάουτσερ είναι δυνατά, ισχυρά και εκφοβιστικά σκυλιά. Απαιτούν αυστηρή εκπαίδευση, πολλή ψυχική και σωματική διέγερση και συνεχή προσοχή. Η σε ακραίο βαθμό πίστη τους στην οικογένεια που ανήκουν τα καθιστά άριστους φρουρούς ασφαλείας.

7. Γερμανικό Ποιμενικό (German Shepherd). Τα γερμανικά ποιμενικά είναι σκυλιά τολμηρά, ατρόμητα και με πολλή αυτοπεποίθηση. Είναι εξαιρετικά ευφυή και μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα, γι’ αυτό και είναι μια αγαπημένη ράτσα αστυνομικών σκύλων. Σε ένα νοικοκυριό δείχνουν ήρεμη συμπεριφορά, αλλά αντιδρούν γρήγορα όταν αντιληφθούν απειλή.

8. Ροδεσιανό Ρίτζμπακ (Rhodesian Ridgeback). Πρόκειται για μια ράτσα που εκτρεφόταν και χρησίμευε, αρχικά, στο κυνήγι μεγάλου θηράματος (λιοντάρια, καμηλοπαρδάλεις, μπαμπουίνοι) στη Νότιο Αφρική (Αιθιοπία, Σουδάν, Ροδεσία – σημερινή Ζιμπάμπουε). Είναι σκύλοι από τη φύση τους ανεξάρτητοι, πιστοί και εξαιρετικοί φύλακες, ωστόσο, χρειάζονται αυστηρή και σωστή εκπαίδευση γιατί διαφορετικά δεν είναι πολύ υπάκουοι. Είναι ιδιαιτέρως επιλεκτικοί στο γάβγισμά τους ούτως ώστε όταν ένας ρίτζμπακ γαβγίζει θα πρέπει αυτό να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Από την άλλη, αγαπούν τις αγκαλιές που συχνά κάνουν σαν σκυλιά των σαλονιών.

9. Κούβατς (Kuvasz). Πρόκειται για μία πολύ κτητική ράτσα με ισχυρό ένστικτο προστασίας της οικογένειας και της οικίας που ζει. Οι σκύλοι αυτοί είναι απόμακροι με τους ξένους, αλλά λαχταρούν για αγάπη και στοργή από τα μέλη της οικογένειας.

10. Σταφορντσάιρ Τερριέ (Staffordshire Terrier). Η ράτσα αυτή, που συγχέεται συχνά με τα Αμερικανικά Πιτ Μπουλ Τερριέ (American Pit Bull Terrier), εκτρεφόταν για τις μάχες με αρκούδες και ταύρους. Η επιθετική και συνάμα προστατευτική φύση τους τα καθιστά άριστους φρουρούς, αν βέβαια εκπαιδευτούν σωστά και από νεαρή ηλικία. Είναι εξαιρετικά κατοικίδια, αφοσιωμένα και πιστά, με έντονη επιθυμία να ευχαριστήσουν τους οικείους τους. Γίνονται επιθετικοί μόνο όταν κάποιο μέλος της οικογένειας βρεθεί σε κίνδυνο.

Άλλες ράτσες γνωστές για την προστατευτική τους φύση προς την οικογένεια είναι:

 • Τσόου Τσόου (Chow Chow)
 • Ντογκ ντε Μπορντώ (Dogue de Bordeaux)
 • Βελγικός Μαλινουά (Belgian Malinois)
 • Βελγικός Ποιμενικός (Belgian Sheepdog)
 • Βελγικός Τερβίρεν (Belgian Tervuren)
 • Θιβετιανό Μαστίφ (Tibetan Mastiff)
 • Ανατολικός Ποιμενικός (Anatolian Shepherd Dog)
 • Μαύρο Ρωσικό Τερριέ (Black Russian Terrier)
 • Ορεινός σκύλος των Πυρηναίων (Great Pyrenees)
 • Μαστίφ Ναπολιτάνο (Neapolitan Mastiff)
 • Βραζιλιάνικο Μαστίφ (Fila Brasileiro / Brazilian Mastiff)
 • Ακίτα (Akita Inu)
 • Ντόγκο Αργεντίνο (Dogo Argentino)
 • Κάνε Κόρσο (Cane Corso)
 • Τόσα (Tosa Inu)
 • Μπουβιέ Φλάνδρας (Bouvier des Flandres)
 • Κα ντε Μπου (Ca de Bou)

Η κατοχή ενός σκύλου φύλακα συνοδεύει τον ιδιοκτήτη του με πρόσθετες ευθύνες. Αν και όλες οι παραπάνω ράτσες που περιγράψαμε γίνονται καλά κατοικίδια, δεν πρέπει να παραβλέπει ότι είναι και πολύ δυνατά και ισχυρά σκυλιά. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τόσο των μελών της οικογένειας, όσο των επισκεπτών και των γειτόνων της πρέπει οι σκύλοι αυτοί να κοινωνικοποιούνται και να εκπαιδεύονται σωστά με βασική αρχή ότι αρχηγοί τους είναι τα μέλη της οικογένειας.

Όσοι δεν μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες ενός τέτοιου σκύλου και θέλουν απλώς έναν σκύλο που θα τους ειδοποιεί στην είσοδο εισβολέων θα πρέπει να εξετάσουν την περίπτωση ενός σκύλου επαγρύπνησης (watchdog). Για το ρόλο αυτό υπάρχουν αρκετές ράτσες γνωστές για το επίμονό τους γάβγισμα και την ικανότητά τους να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες και να φοβίζουν τους εισβολείς.

Μερικές εξαιρετικές ράτσες σκύλων επαγρύπνησης είναι:

 • Τερριέ (Terrier)
 • Πούντλ ή Κανίς (Poodle)
 • Σιχ Τσου (Shih Tzu)
 • Σνάουτσερ Μινιατούρα (Miniature Schnauzer)
 • Ντάτσχουντ (Dachshund)
 • Τσιουάουα (Chihuahua)
 • Μίνι Πίντσερ (Miniature Pinscher)

Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

404
3 shares, 404 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *