Οι 10 καλύτεροι σκύλοι για κυνήγι


408
25 shares, 408 points

Animalcity.gr - Οι 10 καλύτεροι σκύλοι για κυνήγι

Οι 10 καλύτεροι σκύλοι για κυνήγι

Οι άνθρωποι και τα κυνηγετικά σκυλιά διατηρούν μια μακρόχρονη συντροφική σχέση, μάλιστα μερικά από τα πρώτα οικόσιτα σκυλιά εκτρέφονταν με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους στο κυνήγι του φαγητού τους. Σήμερα, τα κυνηγόσκυλα εξακολουθούν να παρέχουν στους ανθρώπους συντροφιά, καθώς και την ανεκτίμητη βοήθειά τους σε κυνηγετικά ταξίδια.

Πρέπει στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι ο όρος “κυνηγόσκυλα” δεν αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη και επίσημα αναγνωρισμένη ράτσα, αλλά περιλαμβάνει πολλές ράτσες που είτε κυνηγούν παρέα με τον άνθρωπο είτε κυνηγούν για τον άνθρωπο.

Οι κυνηγοί από τη μεριά τους επιθυμούν ορισμένες ιδιότητες και χαρακτηριστικά των κυνηγετικών σκύλων. Ασφαλώς, το σημαντικότερο είναι να έχουν καλά αναπτυγμένη την αίσθηση της όσφρησης για τον εντοπισμό και την ανάκτηση του θηράματος. Πέραν αυτού, όταν σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν μεγάλα κυνηγετικά ταξίδια, τους χρειάζεται ένας σκύλος με πολλή ενέργεια και αντοχή.

Αν είναι κανείς ιδιοκτήτης κυνηγετικού σκύλου -ή ημίαιμου κυνηγετικού σκύλου-, θα χρειαστεί να βρει δραστηριότητες που να προπονούν και να ενισχύουν το κυνηγετικό του ένστικτο. Η παραμέληση του στοιχείου αυτού μπορεί να οδηγήσει τα ένστικτα του σκύλου προς άλλες κατευθύνσεις με αποτέλεσμα προβληματικές συμπεριφορές.

Κάποια κυνηγετικά σκυλιά, όπως τα πόιντερ και τα σέττερ, εκτρέφονται απλώς για να εντοπίζουν το θήραμα (συνήθως πτηνά) και κατευθύνουν τον κυνηγό προς το στόχο. Επομένως, μια καλή δραστηριότητα εκπαίδευσης γι’ αυτές τις ράτσες είναι η έρευνα και η διάσωση. Τα ριτρίβερ κάνουν ακριβώς αυτό που ορίζει το όνομά τους (στα αγγλικά: retrieve = ανάκτηση), οπότε μια καλή μη-κυνηγετική δραστηριότητα γι’ αυτά είναι να τους πετά κανείς κάποιο αντικείμενο μακριά και να τρέχουν να το φέρουν πίσω. Τα τερριέ, από την άλλη, διαθέτουν ισχυρή ικανότητα να κατευθύνονται προς το θήραμα και τους ταιριάζουν δραστηριότητες απόκτησης ευελιξίας με χρήση κάποιου δέλεαρ.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ένα μικρό αφιέρωμα στις κορυφαίες κυνηγετικές ράτσες σκύλων που με συχνή σωματική άσκηση και νοητικές και πνευματικές προκλήσεις μπορούν να γίνουν πολύτιμο μέλος μιας οικογένειας.

ΟΙ 10 ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΡΑΤΣΕΣ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΣΚΥΛΩΝ (ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ)

Animalcity.gr - Beagle IconΜπίγκλ (Beagle). Τα Μπίγκλ είναι κλασσική κυνηγετική ράτσα σκύλων γνωστά για την παιχνιδιάρική τους διάθεση, την ευφυΐα και το χαρακτηριστικό ουρλιαχτό τους. Είναι αγγλική ράτσα που ειδικεύεται στα μικρά θηράματα και έχουν ανεξάντλητη αντοχή και επιμονή στο κυνήγι τους.

Animalcity.gr - Bloodhound IconΜπλαντχάουντ (Bloodhound). Τα Μπλαντχάουντ είναι η κατεξοχήν ράτσα  εντοπισμού και καταδίωξης. Η διάσημη μύτη τους μπορεί να ακολουθήσει ίχνη ακόμα και πολλών ημερών. Η αίσθηση της όσφρησης που διαθέτουν είναι τόσο ισχυρή, ώστε αυτά τα σκυλιά χρησιμοποιούνται τακτικά από τις αστυνομικές αρχές για εντοπισμό εγκληματιών και αγνοουμένων.

Animalcity.gr - Chesapeake IconΤσέζαπικ Μπέι Ριτρίβερ (Chesapeake Bay Retriever). Αυτή η ράτσα σκύλων αγαπά πολύ το νερό και πήρε το όνομά της από τον κόλπο Τσέζαπικ όπου εκτρέφονταν για να κυνηγούν πάπιες. Αν και δεν είναι τόσο ονομαστά όσο τα Λαμπραντόρ και τα Γκόλντεν Ρίτριβερ διαθέτουν όλα τα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν αξιαγάπητα: ευφυΐα, αθλητικότητα και ανεξάντλητη φυσική κατάσταση.

Animalcity.gr - Coonhound IconΚουνχάουντ (Coonhound). Τα Κουνχάουντ είναι εξαιρετικοί ιχνηλάτες και χρησιμοποιούν την όσφρησή τους για να βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να εντοπίσουν τη λεία τους. Έχουν αναπαραγεί ως συνδυασμός δύο άλλων κυνηγετικών ρατσών, των Φοξχάουντ και των Μπαντχάουντ, και πήραν το όνομά τους από την τάση τους να κυνηγούν μικρά ζώα όπως ρακούν. Ωστόσο, επειδή φημίζονται για την γενναιότητα και την αφοβία τους, συντροφεύουν συχνά και κυνηγούς μεγάλων ζώων όπως ελάφια.

Animalcity.gr - Dachshund IconΝτάτσχουντ (Dachshund). Μπορεί οι σκεπτικιστές να δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν τη χρησιμότητα ενός κοντόχοντρου σκύλου στο πεδίο, ωστόσο η ράτσα αυτή εκτρέφεται ήδη από το 17ο αιώνα στην Ευρώπη για το κυνήγι μικρόσωμων ζώων. Έχει από καιρό αποδειχθεί ότι είναι ένας ατρόμητος κυνηγός ασβών, αλεπούδων και λαγών. Το όνομά του προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις “dachs = ασβός” και “hund = σκύλος”.

Animalcity.gr - English Setter IconΑγγλικό Σέττερ (English Setter). Τα αγγλικά Σέττερ είναι άλλη μια περιζήτητη ράτσα κυνηγετικών σκύλων. Εκπαιδεύονται εύκολα, είναι ενεργητικά και προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο του 19ου αιώνα. Έχουν πολλές ομοιότητες με τα ιρλανδικά Σέττερ. Και οι δύο αυτές ράτσες έχουν εξαιρετική αίσθηση της όσφρησης και μεγάλα αποθέματα αντοχής.

Animalcity.gr - Fox Terrier IconΦοξ Τερριέ (Fox Terrier). Είναι η πλέον δυσεύρετη κυνηγετική ράτσα αυτής της λίστας Τα φοξ τερριέ είναι μικρόσωμα, αλλά ζωηρά. Εκτρέφονταν για το κυνήγι αλεπούς στην Ευρώπη του 17ου αιώνα και είναι περιζήτητα για τον ίδιο σκοπό έως σήμερα.

Animalcity.gr - Labrador Retriever IconΛαμπραντόρ Ριτρίβερ (Labrador Retriever). Το Λαμπραντόρ Ριτρίβερ θεωρείται ως το καλύτερο κυνηγετικό σκυλί λόγω της προσαρμοστικότητάς του. Εκπαιδεύονται εύκολα, είναι ευφυή, αθλητικά και πολύ εγκάρδια. Αγαπούν το νερό, έχουν ελαφρώς συγκολλημένα δάκτυλα που διευκολύνουν το κολύμπι και το τρίχωμα τους είναι τέτοιο που δεν απορροφά το νερό. Εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό τους είναι το μαλακό τους δάγκωμα. Ένα Λαμπραντόρ μπορεί να εκπαιδευτεί ούτως ώστε να κουβαλά ένα αντικείμενο στο στόμα του για πολλή ώρα χωρίς να το καταστρέφει. Ένα καλά εκπαιδευμένο Λαμπραντόρ μπορεί να κρατήσει στο στόμα του ακόμα και ένα αυγό!

Animalcity.gr - Pointer IconΠόιντερ (Pointer). Το Πόιντερ είναι άλλη μια κλασσική κυνηγετική ράτσα με ικανότητες τόσο στη στεριά, όσο και στο νερό. Χρησιμοποιούνται κυρίως στο κυνήγι πουλιών, αν και είναι ειδήμονες στο παιχνίδι καταδίωξης. Όταν ένα Πόιντερ εντοπίσει το θήραμα “παγώνει” και κατευθύνει τον κυνηγό δείχνοντας με το σώμα του το στόχο. Από αυτό το χαρακτηριστικό τους προέρχεται και το όνομά τους (στα αγγλικά: pointer = δείκτης).

Animalcity.gr - Spanish Water Dog IconΙσπανικό νερόσκυλο (Spanish Water Dog). Η ειδικότητα των ισπανικών νερόσκυλων φανερώνεται από το όνομά τους. Αυτά τα ιδιαίτερα ευφυή, πρόθυμα και ευκίνητα σκυλιά είναι απολύτως κατάλληλα για το ξέπλυμα και την ανάκτηση των υδρόβιων πτηνών. Είναι τόσο άνετα μέσα στο νερό που χρησιμοποιούνται συχνά και σε υδάτινες αποστολές αναζήτησης και διάσωσης. Ωστόσο, το παχύ τους τρίχωμα δεν τα καθιστά κατάλληλα για κυνήγι σε λιμνώδεις περιοχές με βλάστηση δεδομένου ότι μπορούν να πιαστούν πάνω του φύλλα και κλαδιά.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

408
25 shares, 408 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *