Ο εκφοβισμός από τα σκυλιά είναι πιο κοινή συμπεριφορά από ό,τι πολλοί άνθρωποι θέλουν να παραδεχτούν. Το φαινόμενο εμφανίζεται σε οποιαδήποτε φυλή και δεν αφορά κάποια συγκεκριμένη.
Μήπως ο σκύλος σας είναι νταής;
Οι ιδιοκτήτες τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζουν ή απλώς δε θέλουν να το παραδεχτούν, οπότε το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται. Ένας σκύλος στοχεύει ένα δειλό κουτάβι με την διεκδικητική και αντιπαθητική του συμπεριφορά. Αγνοεί τα σημάδια που του λένε «άσε με ήσυχο». Το δειλό κουτάβι αρχίζει και φαίνεται φοβισμένο, πράγμα το οποίο μπορεί να εξοργίσει ακόμη περισσότερο τον επιθετικό σκύλο. Δίχως ανθρώπινη παρέμβαση, το τρομοκρατημένο κουτάβι δεν έχει άλλη επιλογή από το γρυλίσει και να έχουμε ως αποτέλεσμα έναν καβγά.
Πώς μπορεί να γίνει ένας σκύλος νταής;
Ακριβώς όπως ένα κακοποιημένο παιδί έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει θύτης, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με ένα σκυλί που ήταν θύμα εκφοβισμού ή δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά όσο ήταν κουτάβι. Ένας εκφοβισμένος σκύλος μπορεί να ξεσπάσει πάνω σε ένα νεότερο ή / και πιο δειλό κουτάβι. Και αυτό το φαινόμενο ντόμινο θα συνεχίζεται μέχρις ότου ο ιδιοκτήτης να αντιληφθεί αυτή τη συμπεριφορά.
Σημάδια της εκφοβιστικής συμπεριφοράς:
- Ασταμάτητο γάβγισμα στο παιχνίδι ή απλά περπατώντας στο δρόμο. Ένας σκύλος που δεν χαλαρώνει σημαίνει πως δε σέβεται τα όρια και τη γλώσσα του σώματος των άλλων σκυλιών.
- Η συμμετοχή στο παιχνίδι με βίαιο τρόπο, εντελώς αδιάφορος για το ενδιαφέρον των υπόλοιπων σκύλων.
- Η επίθεση σε ένα άλλο σκυλί για τα παιχνίδια, το έδαφος ή τρόφιμα, ακόμα και αν ο άλλος σκύλος έχει κάνει πίσω και δε δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα αντικείμενα.
- Εξοργισμός όταν ένα άλλο σκυλί προσπαθεί όλο και περισσότερο να πει «όχι».
- Αδυναμία του σκύλου να επικεντρωθεί.
Επίσης, μερικά σημάδια της γλώσσας του σώματος του σκύλου είναι τα εξής:
- Επίμονο βλέμμα.
- Υψωμένη ουρά.
- Διεσταλμένες κόρες ματιών.
- Άκαμπτο σώμα.
- Γρύλισμα.
- Υπερυψωμένο χείλος.
- Λαχάνιασμα.
Θα πρέπει επίσης να δίνετε προσοχή και στο πως ανταποκρίνονται και τα άλλα σκυλιά. Αν αυτά προσπαθούν να ξεφύγουν, κοιτάζουν μακριά ή κρύβονται πίσω από τον ιδιοκτήτη τους, τότε ίσως χρειαστεί να μπείτε στη μέση.
Πότε και πώς να επέμβετε:
Από τη στιγμή που δείτε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα της γλώσσας του σώματος, απομακρύνετε το σκύλο σας αμέσως. Πρέπει, όμως, να είστε προσεκτικοί για το πως θα παρέμβετε ώστε να μην τον ενθαρρύνετε ακόμη περισσότερο. Κρατήστε την ηρεμία σας και επαναπροσδιορίστε το σκύλο σε κάτι άλλο.
Μερικές φορές αυτό είναι αρκετά δύσκολο, επειδή ο σκύλος μπορεί να μην είναι σε θέση να σας ακούσει και να είναι συγκεντρωμένος στο κουτάβι που στοχεύει. Αν συμβεί αυτό, ζητήστε από τον άλλο ιδιοκτήτη να μετακινήσει το δικό του σκύλο μακριά ώστε να μπορέσετε να κάνετε και εσείς το ίδιο.
Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας εκφοβίζει άλλα σκυλιά:
Μόλις εντοπίσετε τον εκφοβισμό, η διόρθωση της συμπεριφοράς γίνεται ευκολότερη. Παρακάτω σας έχουμε μερικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε:
- Μην αφήνετε το σκύλο να παίζει με ξένα σκυλιά χωρίς λουρί μέχρι να μάθει να συμπεριφέρεται καλύτερα. Αν είναι υπό τον έλεγχό σας με το λουρί, τότε πολύ πιθανό να συμπεριφέρεται σωστά και χωρίς αυτό.
- Προγραμματίστε συναντήσεις για παιχνίδι με σκύλους που σέβεται και γνωρίζει πολύ καλά. Όσο ο ίδιος συμπεριφέρεται σωστά, αφήστε τον να συνεχίσει το παιχνίδι. Κατά το πρώτο σημάδι εκφοβισμού, απομακρύνετέ τον.
- Αν ο σκύλος σας παίζει σωστά επιβραβεύστε τον. Αυτό θα ενισχύσει την συγκεκριμένη κατάλληλη συμπεριφορά.
Η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου όσο είναι νωρίς, μεταξύ της 3ης και 12ης εβδομάδας για να κρατήσει μέχρι την ηλικία της ωριμότητας. Πατήστε εδώ για να δείτε τα στάδια ανάπτυξης ενός κουταβιού.
Ένα σχόλιο