Πως να καθαρίσετε ένα ενυδρείο


406
3 shares, 406 points

καθαρισμος ενυδρειου

Καθαρισμός ενυδρείου

Αν λατρεύετε τα ψάρια και έχετε ένα ενυδρείο στο σπίτι ή σκοπεύετε να γίνετε σύντομα ιδιοκτήτες, τότε καλό θα ήταν να γνωρίζετε και μερικά πράγματα για τη συντήρησή του.

Η καθαριότητα ενός ενυδρείου δε γίνεται μόνο για λόγους αισθητικής, αλλά είναι απαραίτητη για τη σωστή ισορροπία του μικρού σας βιότοπου.

Πώς να αλλάξετε το νερό σε ένα ενυδρείο

Εάν κάποιος σας ρωτούσε «Πώς μπορώ να καθαρίσω το ενυδρείο μου;», το πρώτο πράγμα που θα σας ερχόταν πιθανότατα στο μυαλό είναι η αλλαγή του νερού – και θα είχατε δίκιο. Ωστόσο, η ολική αλλαγή του νερού μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία των ψαριών σας. Η ραγδαία αλλαγή του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσει άγχος στα ψάρια σας που μπορεί με τη σειρά του να τα κάνει άρρωστα ή να προκαλέσει ακόμη και το θάνατό τους. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν αγοράζετε νέα ψάρια, σας δίνουν πάντα και λίγο από το νερό τους.

Αν καθαρίζετε το ενυδρείο σας τακτικά, τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάζετε περίπου το 15% του νερού κάθε φορά, ενώ αν είστε λίγο πιο χαλαροί στο καθάρισμα μπορείτε να το κάνετε και 25%.

Αδειάστε το νερό από το ενυδρείο σε έναν κουβά και αντικαταστήστε την ίδια ποσότητα με καθαρό νερό. Επιπλέον, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του νερού στο ενυδρείο ώστε το νερό που θα συμπληρώσετε να βρίσκεται στους ίδιους βαθμούς.

Πώς να καθαρίσετε την άμμο ή το χαλίκι

Το υλικό στο κάτω μέρος του ενυδρείου θα πρέπει να καθαριστεί για να αφαιρεθούν οποιαδήποτε τρόφιμα, υπολείμματα ή / και απόβλητα. Για αυτή τη δουλειά, αντί να αφαιρέσετε το χαλίκι, να το ξεπλύνετε και να το τοποθετήσετε ξανά, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό σκουπάκι το οποίο μπορεί ρουφήξει οτιδήποτε βρίσκεται ανάμεσα.

Πώς να αφαιρέσετε την άλγη σε ένα ενυδρείο

Η αφαίρεση της άλγης από το ενυδρείο είναι κάτι απλό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μια ειδική ξύστρα άλγης που μπορείτε να τη βρείτε στα περισσότερα καταστήματα.

Καθαρίστε το εσωτερικό του ενυδρείου με τη ξύστρα και σε περίπτωση που υπάρχουν δύσκολα σημεία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποια σκληρή βούρτσα ή μια λεπίδα από ξυράφι.

Πώς να καθαρίσετε τα διακοσμητικά του ενυδρείου

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα διακοσμητικά του ενυδρείου με τη ξύστρα για την άλγη, αλλά αν σας δυσκολεύει μπορείτε να τα βγάλετε και να τα ξεπλύνετε στο νεροχύτη. Μη χρησιμοποιείτε σαπούνι ή οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό. Αφήστε τα να στεγνώσουν και τοποθετήστε τα πίσω στο ενυδρείο.

Πώς να καθαρίσετε το φίλτρο του ενυδρείου

Εάν το φίλτρο του ενυδρείου σας θέλει καθάρισμα, καλό θα ήταν να μην το καθαρίσετε την ίδια στιγμή. Θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μια εβδομάδα από την τελευταία φορά που καθαρίσατε το ενυδρείο. Με αυτόν το τρόπο τα ψάρια σας θα έχουν αρκετό χρόνο να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η μέθοδος καθαρισμού εξαρτάται από τον τύπο του φίλτρου που έχετε και δεν είναι συγκεκριμένη. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Πώς να καθαρίσετε μια γυάλα για ψάρια

Μια γυάλα για ψάρια είναι ακριβώς το ίδιο με ένα ενυδρείο, απλώς χρειάζεται πολύ πιο τακτικό καθάρισμα – ειδικά αν δεν είναι εξοπλισμένο με φίλτρο. Θα πρέπει, λοιπόν, να αλλάζετε 10 με 15% του νερού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να ακολουθείτε τις παραπάνω συμβουλές για την αφαίρεση της άλγης στα τοιχώματα και τα αξεσουάρ. Φροντίστε να μη χρησιμοποιήσετε ποτέ σαπούνι ή απορρυπαντικά.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

406
3 shares, 406 points

2 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    1. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για το σχόλιο. Η πιο κοινή αιτία για το πρόβλημά σας είναι ένα μη καθαρό χαλίκι. Βεβαιωθείτε πως το καθάρισμα γίνεται σωστά, την επόμενη φορά που θα αλλάξετε το νερό.