Ενήλικη γάτα και απώλεια δοντιών


410
3 shares, 410 points

Δοντια γατας

Ενήλικη γάτα και απώλεια δοντιών

Αν ποτέ παρατηρήσετε ένα κενό στο χαμόγελό της γάτας σας, έχει αναμφισβήτητα χάσει κάποιο από τα δόντια της. Πολλές γάτες χάνουν ένα δόντι ή δύο κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν και η απώλεια των δοντιών μιας γάτας είναι κοινή, δεν είναι κάτι το φυσιολογικό. Είναι σίγουρα αποτέλεσμα τραυματισμού ή μόλυνσης.

Αν πέφτουν τα δόντια της ενήλικης γάτας σας, περάστε μια βόλτα από το κτηνίατρο για να μάθετε τι δεν πηγαίνει σωστά. Ακόμα και αν είναι μόνο ένα δόντι, μη ρισκάρετε την υγεία της γατούλας. Πάντε την για έναν έλεγχο.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες έχουν νεογιλά δόντια. Αναπτύσσονται όταν το γατάκι είναι περίπου τεσσάρων με έξι εβδομάδων και στη συνέχεια πέφτουν και αντικαθίστανται με τα ενήλικα. Αυτά τα δόντια είναι μόνιμα και η γάτα δεν θα πρέπει να χάσει κανένα από αυτά.

Αίτια απώλειας δοντιών:

Υπάρχουν δύο κύριοι ένοχοι για την απώλεια των δοντιών: τραυματισμός και η διατροφή. Υποθέτοντας ότι η γάτα σας δεν έχουν υποστεί κάποιο οδοντικό τραυματισμό, πολύ πιθανόν να ευθύνετε αυτό που τρώει. Σε αντίθεση με τα σκυλιά ή τους ανθρώπους, οι γάτες δεν έχουν επιφάνειες λείανσης στα δόντια τους. Η φυσική τους διατροφή αποτελείται από κρέας, όχι ξηρά τροφή ή κονσέρβες. Και, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η τακτική ξηρά τροφή δεν καθαρίζει τα δόντια της γάτας. Η συσσώρευση ξηράς τροφής ή κονσέρβας στα δόντια οδηγεί σε οδοντικά νοσήματα, όπως η ουλίτιδα, η περιοδοντική νόσος και οι οδοντοκλαστικές επαναρροφητικές αλλοιώσεις.

Ασθένειες:

Η συγκέντρωση των τροφίμων στα δόντια της γάτας οδηγεί σε ουλίτιδα, περιοδοντική νόσο ή οδοντοκλαστικές επαναρροφητικές αλλοιώσεις, αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Η περιοδοντική νόσος εμφανίζεται όταν η τροφή συλλέγετε γύρω από τα δόντια και τα ούλα. Σε συνδυασμό με τα βακτηρίδια, σχηματίζει πλάκα, η οποία στη συνέχεια γίνεται πέτρα. Η πέτρα μπαίνει μέσα στα ούλα και γίνεται φλεγμονή. Σε αυτό το σημείο, τα ούλα μπορεί να τραβιχτούν προς τα πίσω και να διαχωριστούν από τα δόντια. Τα ούλα γίνονται πιο ευαίσθητα και αναπτύσσουν θύλακες των λοιμώξεων. Και στη συνέχεια τα δόντια πέφτουν έξω. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να αντιστραφεί η βλάβη, και αν τα δόντια δεν πέσουν από μόνα τους, πρέπει να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Η Ουλίτιδα εμφανίζεται πριν από την πλήρη άνθηση της περιοδοντικής νόσου – είναι η πρώτη φλεγμονή των ούλων. Η θεραπεία είναι ακόμα δυνατή σε αυτό το σημείο, γι ‘αυτό μην διστάσετε να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο αν υποψιάζεστε ότι αυτό είναι το πρόβλημα.

Εν το μεταξύ, οι οδοντοκλαστικές επαναρροφητικές αλλοιώσεις αναπτύσονται αξαιτίας της πλάκας και μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη του μολυσμένου δοντιού.

Πρόληψη:

Θέλετε να κρατήσετε τη γάτα σας μακρυά από το κτηνίατρο; Βουρτσίστε τα δόντια της καθημερινά. Μπορεί να φαίνεται παράξενο ή ένας καλός τρόπος για να σας γρατζουνίσει, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι τα δόντια και τα ούλα της αγαπημένης σας γατούλας θα παραμείνουν υγιή. Ένα ετήσιο καθάρισμα στο κτηνίατρο μπορεί επίσης να κρατήσει τη πλάκα και τη πέτρα μακρυά. Αν πραγματικά θέλετε να βοηθήσετε τη γάτα σας, ζητήστε από το κτηνίατρο να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια σωστή τροφή.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

410
3 shares, 410 points

Ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  1. Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο! Μακάρι να τα γνώριζα όλα αυτά πιο πριν.
    Τώρα ο γάτος μου είναι …μείον ένα δοντάκι, με χαμόγελο πάντα γοητευτικό όμως 🙂
    Το θέμα είναι οτι ενώ είναι πάρα πολύ γλυκούλης και τρυφερούλης, δεν είναι καθόλου κοινωνικός και είναι πολύ δύσκολο να τον πάμε στον κτηνίατρο.
    Κάναμε βέβαια τα εμβόλια όσο ήταν μικρός, και τώρα το μόνο που του κάνουμε είναι η αποπαρασίτωση με χάπι (αν καταφέρουμε να τον κάνουμε να το φάει βέβαια) και τίποτε άλλο.
    Τρέφεται μόνο με κροκέτες για γάτες και ένα κουταλάκι του γλυκού κονσέρβα καθημερινά, έτσι σαν…,κέρασμα .
    Ευχαριστώ πολύ και σας παρακολουθώ.
    Είναι πάρα πολύ χρήσιμες όλες οι πληροφορίες που διαβάζω στη σελίδα σας!!