Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;


400
115 shares, 400 points

δακρυα σε σκυλο

Γιατί δακρύζει ο σκύλος μου;

Είναι γνωστό πως οι σκύλοι μπορούν να νιώσουν τα συναισθήματά μας και γνωρίζουμε, επίσης, ότι είναι σε θέση να λυπούνται. Μπορούν, όμως, να ρίξουν συναισθηματικά δάκρυα στη πραγματικότητα;

Σε κάποια φάση μπορεί να κοιτάξατε τον σκύλο σας και να παρατηρήσατε πως τα μάτια του είναι υγρά. Είναι πολύ εύκολο να υποθέσει κανείς πως ο σκύλος κλαίει, αλλά αυτά τα δάκρυα προκαλλούνται από κάτι άλλο πέρα από συναισθήματα.

Αν και οι άνθρωποι κλαίνε για συναισθηματικούς λόγους, τα σκυλιά δεν μπορούν. Έτσι, αν φαίνεται πως ο σκύλος σας κλαίει, μπορεί κάτι να μην πηγαίνει σωστά με τα μάτια του και θα πρέπει ελεγχθεί από κτηνίατρο.

Εδώ είναι μερικές από τις πιο κοινές αιτίες για τα δάκρυα στους σκύλους:

1. Αλλεργίες. Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, οι αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν δάκρυα στα μάτια. Ένας σκύλος μπορεί να είναι αλλεργικός σε διάφορα πράγματα, όπως γύρη, σκόνη, τρίχωμα ζώων, καπνός ή συστατικά τροφίμων. Ένας κτηνίατρος μπορεί να εκτελέσει μερικές δοκιμές και να καταλάβει τα αίτια της αλλεργικής αντίδρασης.

2. Φραγμένοι αγωγοί δακρύων. Αν οι αγωγοί των ματιών του σκύλου σας έχουν μπλοκαριστεί, τότε τα δάκρυα μπορεί να αρχίσουν να ρέουν. Αυτή η κατάσταση των ματιών ονομάζεται επιφορά. Θα ξέρετε πως ο σκύλος σας πάσχει από αυτή, όταν η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι υγρή. Αν περάσει αρκετό χρονικό διάστημα, ο σκύλος μπορεί να αναπτύξει ερεθισμούς στο δέρμα ή κοκκινωπή γούνα γύρω από τα μάτια, γι’ αυτό ζητήστε κτηνιατρική βοήθεια άμεσα.

3. Μόλυνση. Αν τα δάκρυα του σκύλου είναι κίτρινα ή κοκκινωπά αντί για διαφανή, μπορεί να είναι ένα σημάδι πως υπάρχει μόλυνση στα μάτια. Επιπλέον μπορεί να είναι πρησμένη ή ερεθισμένη η περιοχή των ματιών. Αν ο σκύλος σας εμφανίζει αυτά τα σημάδια, μπορεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να πάτε σε έναν κτηνίατρο για αγωγή.

4. Γδαρμένος κερατοειδής. Αν ο σκύλος σας είναι αρκετά ενεργός, τότε μπορεί να έχει γδάρει καταλάθος τον κερατοειδή του ματιού του. Πέρα, όμως, από τα δάκρυα, ο σκύλος μπορεί να φέρνει συχνά το πόδι του στο ύψος των ματιών ή να τα ανοιγοκλείνει συχνά. Περάστε μια βόλτα από το κτηνίατρο, αν ο σκύλος παρουσιάζει κάποιο από αυτά τα σημάδια.

5. Κόκκος σκόνης. Μερικές φορές, όταν ο σκύλος σας δακρύζει, μπορεί να υπάρχει απλώς ένας κόκκος σκόνης ή μια βλεφαρίδα στο μάτι του. Αν αυτή είναι η περίπτωση, τα δάκρυα θα πρέπει να σταματήσουν σύντομα. Ωστόσο, φροντίστε να παρακολουθήσετε τον σκύλο για παρατεταμένα ή πιο σοβαρά συμπτώματα.

Ακόμα και αν φαίνεται πως ο σκύλος «κλαίει», είναι συνήθως μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Αντί να δόσετε στο σκύλο σας ένα χαρτομάντηλο , φροντίστε να τον παρακολουθείτε προσεκτικά και να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία. Μπορεί να είναι κάτι σοβαρό.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

400
115 shares, 400 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *