Γιατί ο δεσμός με το σκύλο είναι τόσο δυνατός;


432
538 shares, 432 points

ανθρωπος και σκυλος

Γιατί ο δεσμός με το σκύλο είναι τόσο δυνατός;

Υπάρχει λόγος που οι μητέρες δένονται με τα νεογέννητα παιδιά τους τόσο γρήγορα. Αυτό είναι επειδή η διαδικασία της εγκυμοσύνης και της γέννησης απελευθερώνει διάφορες ορμόνες, ιδιαίτερα ωκυτοκίνης.

Η ωκυτοκίνη δουλεύει σε διάφορα μέρη του σώματος, καθώς και στον εγκέφαλο. Στο σώμα είναι υπεύθυνη για τη πρόκληση συστολών, καθώς επίσης και για τη παραγωγή του μητρικού γάλακτος. Όταν όμως εργάζεται στον εγκέφαλο, κάτι άλλο συμβαίνει. Προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, και στη περίπτωση μιας μητέρας, διευκολύνει το μητρικό ένστικτο.

Η ωκυτοκίνη είναι κοινή σε πολλά θηλαστικά και παίζει τον ίδιο ρόλο. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν προσδιορίσει ότι φαίνεται να υπάρχει μόνο μία περίπτωση κατά την οποία μεταξύ της αλληλεπίδρασης μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση οξυτοκλινης, και αυτή είναι μεταξύ ανθρώπου και σκύλου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που πήρε μέρος από ένα συμπεριφεριολόγο ζώων (Takefumi Kikusui), μαζεύτηκε μια ομάδα σκύλων και αφεντικών, και κάθε ζευγάρι είχε τη δυνατότητα να αλληλεπιδρά μόνο του σε ένα δωμάτιο για τριάντα λεπτά. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα ωκυτοκίνης τόσο των ανθρώπων όσο και των σκύλων, και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα είχαν αυξηθεί σε περιπτώσεις όπου ο σκύλος και ο ιδιοκτήτης πέρασαν πολύ χρόνο κοιτώντας ο ένας τον άλλον στα μάτια. 130% στους σκύλους, και το απίστευτο ποσοστό, 300% στον άνθρωπο.

Επιπλέον, λίγοι λύκοι και ιδιοκτήτες είχαν συμπεριληφθεί στη μελέτη, η οποία δεν έδειξε κάποια αλλαγή στην επίπεδα ωκυτοκίνης.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, η ομάδα έδωσε στα σκυλιά ένα ρινικό σπρέι που περιέχει ωκυτοκίνη εκ των προτέρων, και διαπίστωσε ότι σε αυτή τη περίπτωση, οι άνθρωποι και τα σκυλιά, πέρασαν πολύ περισσότερο χρόνο κάνοντας επαφή με τα μάτια. Αν και το επίπεδο των σκύλων αυξήθηκε κατά 150%, και αυτό των ανθρώπων αυξήθηκε και πάλι κατά 300%, το ρινικό σπρέι έδειξε αποτελέσματα μόνο για τα θηλυκά σκυλιά.

Ο συμπεριφεριολόγος δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά μπορεί να υπάρχει μια ένδειξη που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι και οι σκύλοι έχουν ένα τόσο ισχυρό δεσμό. Έχουμε σίγουρα εξημερώσει πολύ ζώα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο δεσμός τόσο ισχυρός όσο στη περίπτωση του σκύλου.

Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς δημιουργήθηκε αυτή η ικανότητα, κυρίως επειδή οι λύκοι δεν μας δίνουν κάποιο στοιχείο. Ωστόσο αυτή συμβαίνει, και είναι ένα από τα πολλά υπέροχα δώρα που μας δίνουν τα σκυλιά.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

432
538 shares, 432 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *