Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια;


406
53 shares, 406 points

μουστακια γατας

Γιατί οι γάτες έχουν μουστάκια;

Τα μουστάκια είναι οι μεγάλες και ευέλικτες τρίχες στο πρόσωπο της γάτας. Όπως τα μαλλιά και τα νύχια, έτσι και αυτά πέφτουν και αντικαθίστανται. Διαφέρουν βέβαια σε μερικά πράγματα:

  • Τα μουστάκια δεν πρέπει ποτέ να κόβονται.
  • Είναι δύο με τρεις φορές μεγαλύτερα από τα μαλλιά της γάτας.
  • Η ρίζα τους βρίσκεται πολύ βαθιά στο πρόσωπο όπου φτάνει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία.

Εκτός όμως από τα μουστάκια, οι γάτες έχουν παρόμοιες τρίχες μικρότερου μεγέθους πάνω από τα φρύδια τους, στο πηγούνι και στο πίσω μέρος των μπροστινών ποδιών. Αυτές οι τρίχες βοηθούν στη περιήγηση, στην αναγνώριση της διάθεσης και στη μέτρηση κάποιου ανοίγματος.

Τα μουστάκια βοηθούν τις γάτες να αισθάνονται τα πάντα γύρω τους. Είναι τόσο ευαίσθητα που μπορούν να ανιχνεύσουν τη παραμικρή αλλαγή κατεύθυνσης σε ένα αεράκι. Για παράδειγμα, τη νύχτα μπορεί να μπει μέσα σε ένα δωμάτιο χωρίς να χτυπήσει σε τίποτα. Ακόμη, τα μουστάκια είναι ένας καλός δείκτης της διάθεσης της γάτας. Όταν μια γάτα είναι θυμωμένη για παράδειγμα, τα μουστάκια της τραβιούνται προς τα πίσω. Αντιθέτως, όταν είναι χαρούμενη, τα μουστάκια ωθούνται προς τα εμπρός.

Εκτός όμως από αυτό, η κύρια λειτουργία τους είναι να βοηθάνε τη γάτα να κρίνει αν μπορεί να περάσει από κάποιο άνοιγμα ή όχι. Πολύ πιθανόν να έχετε δει μια γάτα να βγάζει και να βάζει το κεφάλι της μέσα σε ένα άνοιγμα. Αυτό το κάνει επειδή τα μουστάκια έχουν το ίδιο άνοιγμα όσο το σώμα της και μπορεί να νιώσει τη πίεση στις άκρες τους.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

406
53 shares, 406 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *