Γιατί θάβουν πράγματα οι σκύλοι;


408
4 shares, 408 points

Animalcity.gr - Γιατί θάβουν πράγματα οι σκύλοι

Γιατί θάβουν πράγματα οι σκύλοι;

Στους σκύλους αρέσει να θάβουν πράγματα. Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι μπορεί να βρείτε ένα οστό ή ένα παιχνίδι κρυμμένο κάτω από χώμα στη πίσω αυλή του σπιτιού σας. Άλλες φορές, μπορεί να ανακαλύψετε το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης κάτω από το καλάθι για τα άπλυτα ή το τηλέφωνο κάτω απο τα μαξιλάρια του καναπέ.

Αν και όλα αυτά τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά, είναι όλα πραγματικά σημάδια του φυσικού ένστικτου του σκύλου για να κρατήσει τα πράγματά του ασφαλές και προστατευμένα. Γιατί όμως το κάνουν αυτό;

Άγρια σκυλιά και κρυμμένοι θησαυροί.

Πολλές γενιές πριν, όταν τα σκυλιά γυρνούσαν σε αγέλες, έπρεπε να κυνηγήσουν για τη τροφή τους. Συχνά αυτό απαιτούσε πολύ χρόνο και ενέργεια για να πιάσουν κάτι και στη συνέχεια, από τη στιγμή που τα κατάφερναν να το κάνουν, άλλα ζώα θα περίμεναν αν μύριζαν το κρέας. Και φυσικά, υπήρχαν και περιπτώσεις όπου το κυνήγι θα μπορούσε να έχει πάει πολύ καλά και ο σκύλος απλά δεν ήταν σε θέση να τελειώσει ολόκληρο το γεύμα του. Ποια ήταν η λύση για τα δύο προβλήματα; Θάψτε το φαγητό.

Με τη ταφή του φαγητού, δημιουργούσαν ουσιαστικά φυσικά ψυγεία. Η βρωμιά εμπόδιζε τα άλλα πλάσματα από τη μυρωδιά και την εξεύρεση του φαγητού ενό παράλληλα το κρατούσε φρέσκο μακριά από το φως του ήλιου.

Γιατί όμως συνεχίζουν και το κάνουν ακόμα και τώρα που είναι εξημερωμένα;

Προφανώς, ο σκύλος σας δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το αν πεινάσει. Γιατί λοιπόν εξακολουθεί να θάβει τα πράγματα; Δείτε μερικούς λόγους:

  • Ένστικτο. Ακόμα κι αν ξέρετε ότι το σκυλί σας δεν πρόκειται ποτέ να πεινάσει, ακόμη και αν το ταΐζεται καθημερινά για χρόνια, αυτό δεν αφαιρεί τη φυσική παρόρμηση να προσπαθεί να εξασφαλίσει τις μελλοντικές του ανάγκες.
  • Του δίνεται πάρα πολλά. Η άλλη πλευρά του ενστίκτου δεν έχει να κάνει με το φόβο της πείνας ή τη προστασία των τροφίμων. Αν είστε υπερβολικά γενναιόδωροι με το σκύλο σας όσον αφορά τα παιχνίδια, το θάψιμο μπορεί να είναι ένας τρόπος για να πουν «Ωραία! Θα το κρατήσω αυτό». Αρκετές φορές μπορεί ακόμα και να θέλουν να θάψουν πράγματα επειδή είναι πάρα πολύ καλά για να τα φάνε όλα με τη μία. Θέλουν να τα σώσουν, έτσι ώστε να μπορούν να τα απολαύσουν ξανά αργότερα.
  • Είναι ένα παιχνίδι. Αν ο σκύλος σας έχει βαρεθεί, είναι μόνος, ή απλά θέλει να τραβήξει τη προσοχή σας, δεν είναι απίθανο να αρχίσει να θάβει πράγματα για να σας βάλει να «παίξετε» μαζί του. Συχνά, αυτά τα κλεμμένα αντικείμενα θα είναι λαμπερά πράγματα όπως κοσμήματα ή ρολόγια, ή αντικείμενα που ξέρουν ότι είναι «πολύτιμα» για εσάς, όπως τα παπούτσια ή το τηλεχειριστήριο.

Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

408
4 shares, 408 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *