Απαραίτητος εξοπλισμός για κατοικίδια πτηνά


431
1 share, 431 points

Animalcity.gr - Απαραίτητος εξοπλισμός για κατοικίδια πτηνά

Απαραίτητος εξοπλισμός για κατοικίδια πτηνά

Από κλουβιά και πατήθρες μέχρι παιχνίδια και μπολ, σας παρουσιάζουμε όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φροντίδα των κατοικίδιων φτερωτών σας φίλων.

Τα κατοικίδια πουλιά χρειάζονται μια μεγάλη ποικιλία εξοπλισμού. Ευτυχώς τα περισσότερα αντικείμενα είναι εύκολο να αποκτηθούν και έτσι το κύριο μέλημα είναι επί της ουσίας η ασφάλεια. Πολλές φορές η επιλογή εξοπλισμού για ένα πουλί είναι σαν την αγορά κάποιου αντικειμένου για ένα μικρό παιδί. Θέτει στον εαυτό μας ερωτήσεις όπως: “Είναι άραγε αρκετά ασφαλές ώστε να μην τραυματιστεί;”, “Ξεβάφουν τα χρώματά του;”, “Από τι υλικά έχει φτιαχτεί;”, “Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού;”.

ΚΛΟΥΒΙΑ

Το κατοικίδιο πουλί χρειάζεται δύο κλουβιά. Το κύριο κλουβί είναι εκείνο που το πουλί θα περνάει τα βράδια του και τις περισσότερες μέρες. Πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να ανοίγει και να απλώνει τα φτερά του. Για τους σπίνους, για παράδειγμα, το πλάτος του κλουβιού είναι πιο σημαντικό από το ύψος επειδή πετούν κατά μήκος και όχι προς τα πάνω. Για τους παπαγάλους, όμως, επειδή σκαρφαλώνουν, το ύψος είναι εξίσου σημαντικό με το πλάτος. Επιλέξτε ορθογωνικό κλουβί γιατί τα πουλιά το αισθάνονται ως πιο ασφαλές και βεβαιωθείτε ότι τα κενά ανάμεσα στα κάγκελα έχουν το σωστό πλάτος ώστε να μην κινδυνεύει τα σφηνώσει το κεφάλι ή κάποιο πόδι τους.

ΠΑΤΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΑΛΕΣ

Μια μεγάλη ποικιλία από πατήθρες θα φάνταζε ιδανική για την εξασφάλιση της άνεσης των μικρών φτερωτών σας φίλων. Θα πρέπει να διαθέτουν ικανό πάχος ώστε τα δάκτυλα των ποδιών τους να μην αλληλοκαλύπτονται γύρω από αυτό. Τα βασικά που χρειάζονται για τα περισσότερα είδη πουλιών είναι: μια πατήθρα από φυσικό ξύλινο κλαδί και μία από σχοινί, μια ξύλινη σκάλα (μια ανάγλυφη πλαστική είναι εξίσου κατάλληλη για τους μικρούς σπίνους, αλλά είναι προτιμότερα τα ξύλινα αντικείμενα) και μια κούνια.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Απλό λευκό ξύδι αραιωμένο κατ΄ αναλογία 50-50 με νερό είναι ένα πολύ καλό καθαριστικό γενικής χρήσης για το κλουβί και τα παιχνίδια, ενώ κάθε ήπιο σαπούνι πιάτων είναι κατάλληλο για τα σκεύη τροφής και νερού. Τέλος, στους δύσκολους, σκληρούς και οργανικούς λεκέδες σε χαλιά, τοίχους και έπιπλα ένα ειδικό απορρυπαντικό με ένζυμα θα είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος. Από εκεί και πέρα, απλό λευκό ρολό χαρτί και μια βούρτσα είναι τα μόνα που επιπλέον χρειάζεστε. Ωστόσο, αν είναι έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, μπορείτε προληπτικά να χρησιμοποιήσετε μάσκα για ιδιαίτερη προφύλαξη.

ΣΚΕΥΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ

Τα πουλιά χρειάζονται δύο βασικά σκεύη: μια ποτίστρα για το νερό και μια ταΐστρα για την τροφή. Αυτά μπορούν να είναι είτε χοάνες είτε απλά μπολ.

Οι χοάνες που εφαρμόζουν στα κάγκελα του κλουβιού είναι οι πιο δημοφιλείς για τα παπαγαλάκια και τα καναρίνια. Έχουν το πλεονέκτημα ότι περιορίζουν την εξάτμιση για το νερό και την ακαταστασία για τους σπόρους. Είναι προφανώς πιο δύσκολο για ένα πουλί να τραυματιστεί ή να πνιγεί με μια χοάνη γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται ευρέως ακόμα και σε φάρμες με οικόσιτες κότες ή γαλοπούλες. Αν και μερικοί πιστεύουν πως τα κατοικίδιά τους δε ρυπαίνουν το νερό τους με το φαγητό ή τα περιττώματά τους όταν αυτό είναι σε χοάνη, πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι χοάνες πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά.

Ένα βαρύ κεραμικό ή μεταλλικό μπολ είναι το ιδανικό πιάτο για τα conures και άλλα παρόμοια πουλιά που τους αρέσει να παίζουν με το φαγητό τους και να βουτάνε το κεφάλι τους στο νερό. Ναι, σίγουρα αυτό θα προκαλεί ένα μικρό χάος στο κλουβί, γι’ αυτό και θα πρέπει να το καθαρίζετε κάθε μέρα. Υπάρχουν βέβαια και ειδικά άγκιστρα που στερεώνουν τα μπολ στις πλευρές των κλουβιών για να τα κρατάνε στέρεα και να μην χύνεται το νερό κάτω, αλλά και για να αποτρέπουν τον παπαγάλο σας από το να τα αναποδογυρίζει.

Σε ζεστό καιρό καλό θα ήταν να έχετε μία ή δύο χοάνες και ένα επιπλέον μπολ για νερό ώστε να είστε σίγουροι ότι υπάρχει πάντα νερό για το πουλί σας.

Πολλά πουλιά απολαμβάνουν τα “παιχνίδια αναζήτησης τροφής”. Είναι παιχνίδια που ανταμοίβουν το πουλί με τρόφιμα. Έχουν το πλεονέκτημα να μιμούνται το κυνήγι που πρέπει να κάνει ένα άγριο πουλί για να εξασφαλίσει την τροφή του και παρέχει με αυτόν τον τρόπο ψυχική διέγερση. Είναι διαθέσιμα σε πολλά μεγέθη, αλλά και επίπεδα δυσκολίας.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Εκτός από τα παιχνίδια αναζήτησης τροφής, που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα, υπάρχουν και τα μασώμενα παιχνίδια που είναι σημαντικά για τα πουλιά με ράμφος σαν γάντζο (πχ. παπαγάλοι). Για τα πουλιά αυτά η καταστροφή ξύλινων ή άλλων αντικειμένων που μοιάζουν με ξύλο αποτελεί δραστηριότητα όχι μόνο για διασκέδαση, αλλά και για επίδειξη. Με το ίδιο σκεπτικό έχουν κατασκευαστεί και πωλούνται στην αγορά διάφορα  παιχνίδια από ξύλο, χαρτόνι και πλαστικό που να ικανοποιούν κάθε είδος πτηνού.

Αν το φυσικό περιβάλλον κατοικίας ενός πουλιού είναι σε παχύ φύλλωμα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετά παιχνίδια στο κλουβί για να κρύψει μέσα σε αυτό.

Τέλος, πολλά πουλιά θέλουν ένα κομψό και περιποιημένο παιχνίδι να παίζουν, να χώνονται και να παλεύουν εναντίον του. Φροντίστε το παιχνίδι αυτό να είναι κομψό και περιποιημένο, όπως τα μικρά κορίτσια φροντίζουν τις κούκλες τους, και να έχει μέγεθος ανάλογο με το είδος του πουλιού που θα συντροφεύει.

ΜΠΑΝΙΟ

Ένα λουτρό πουλιών είναι επίσης αναγκαίο. Οι ρηχές πλαστικές λεκάνες είναι ιδανικές γι’ αυτήν την περίπτωση. Υπάρχουν διαθέσιμες στην αγορά σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με το μέγεθος του κατοικίδιου. Για το σκοπό αυτό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά και ένα μπουκάλι ψεκασμού που κάνει το ντουζ πιο απολαυστικό για πουλιά όπως οι σπίνοι και τα cockatiels.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

Ένα καλό κλουβί είναι η μεγαλύτερη αρχική επένδυση που θα κάνετε για τον εξοπλισμό του φτερωτού σας φίλου. Στη συνέχεια τα διάφορα παιχνίδια θα το κάνουν ακόμα καλύτερο. Δεν είναι δύσκολο! Ξεκινήστε με τα βασικά, ελέγξτε με τον καιρό τις ιδιαίτερες ανάγκες του πουλιού σας και βεβαιωθείτε ότι έχει στη διάθεσή του όσα χρειάζεται καθημερινά για να νιώθει άνετα και να είναι χαρούμενο.


Σας άρεσε; Κάντε ένα Share!

431
1 share, 431 points

0 Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *